Analiza Vučićeve posjete Kosmetu

Drecun: Predsjednik Srbije definisao glavne pravce državne politike

  • 10.09.2018. 12:26

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorom u Kosovskoj Mitrovici definisao glavne pravce državne politike zasnovane na "realnim geopolitičkim procenama, a ne na iracionalnim očekivanjima".

Drecun je rekao da su ključni pravci politike po pitanju Kosova i Metohije da Srbija neće priznati ovakvu samoproglašenu državu Kosovo. 

"Vučić je rekao da je neminovno zbog opstanka srpskog naroda, ali i zbog zajedničke budućnosti Srba i Albanaca da se postigne dogovor, i to kompromisom, a ne nametnutim rešenjima, diktatom. Poručio je da je Albancima i dalje ispružena ruka", rekao je Drecun za Televiziju N1. 

On je dodao da će temeljni stub državne politike u narednom periodu biti ekonomsko jačanje srpskog naroda - ulaganje u infrastrukturu, jačanje industrijskih kapaciteta i jačanje porodice. 

"Recept za opstanak srpskog naroda je jaka porodica koja će biti osposobljena, uz pomoć države, da se bavi privatnim poslovima. Vučić je rekao da će ekonomski snažiti naš narod, pravićemo modele za povratak proteranih gde god je to moguće", rekao je Drecun. 

On je dodao da je Vučić poručio i da pažnja neće biti fokusirana samo na Srbe severno od Ibra, već podjednako i na one južno od Ibra. 

"Uputio je snažnu poruku međunarodnoj zajednici - mi jesmo mali, ali nećemo prihvatiti diktat. Smatramo da je neophodno da se dogovorimo sa Albancima. To će stabilizovati region i srpsko-albanske odnose i stvoriti uslove za miran život", rekao je Drecun. 

Prema njegovom mišljenju, alternativa nepostizanju dogovora Beograda i Prištine je ratna opcija. 

"Alternativa je da se od nove godine najavljuje brisanje granica između Srbije i Albanije na području Kosova i Metohije, zajednička spoljna politika, dakle `velika Albanija`, dovršavanje etničkog čišćenja srpskog naroda, a to je ratni projekat", smatra Drecun. 

On je rekao da ideja razgraničenja ne znači nužno razgraničenje u geografskom smislu već da treba "da znamo ko će u kakvom statusu biti".