Trgovina organima 

Drecun: Odluka o optužnici za "Žutu kuću" za nekoliko mjeseci

  • 06.12.2018. 10:42

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da će Specijalno tužilaštvo za zločine OVK za nekoliko mjeseci donijeti odluku da li podiže ili odustaje od optužnica za "žutu kuću" u vezi sa trgovinom organima Srba otetih na Kosmetu.

Drecun kaže da postoji izvještaj u kojem se nalaze intervjui sa osmoricom Albanaca, boraca OVK, koji svjedoče o svom učešću u trgovini organima. 

On je naveo da radna grupa, koju je formirao skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju i koja prikuplja činjenice i dokaze o zločinima OVK, ima jedinstvenu kompletiranu bazu podataka o svim zločinima. 

"Mi smo pre mesec dana, kada smo imali sastanak sa predstavnicima pojedinih ambasada, podelili novinarima dosije `žuta kuća`. U njemu je bilo i ono o čemu se govori poslednjih dana u medijima - izveštaj forenzičkog tima koji je radio uviđaj u `žutoj kući`", rekao je Drecun za Radio-televiziju Srbije. 

U tom timu, kako je podsjetio, bio je i šef istražnog tima pri Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju, a zatim i šef istražnog tima Euleksa Mati Ratikainen koji je na sastanku sa porodicama kidnapovanih i nestalih rekao da ima napretka, da će se sigurno nešto uraditi i da oni znaju gdje se tijela nalaze. 

On je naveo da se u zaključku tog izvještaja navodi da je krv koja je nađena u kuhinji reagovala na luminol, što je iniciralo dalju istragu. 

"Luminol se koristi nakon završetka svih ispitivanja. Ova supstanca korištena je da bi se uočila krv koju ljudsko oko ne može da vidi na eventualnim mestima. Dakle, našli su krv u `žutoj kući`", istakao je Drecun. 

On je rekao da ima i izvještaj koji je označen kao povjerljiv materijal, čija informacija nije za javnost i predmet je novinarske diskrecije. 

"To je izveštaj iz oktobra 2003, reč je o sadržaju posete šefa odeljenja za istrage Haškog tribunala Patrika Lopeza Teresa i njegovog sastanka sa direktorom odeljenja za pravdu Unmika Emonom Smitom. Oni navode osam svedoka Albanaca i znaju celu priču", dodao je Drecun. 

On kaže da to pokazuje koliki je stepen zataškavanja i nepreduzimanja bilo kakvih aktivnosti kada je moglo mnogo više da se uradi da bude razriješen slučaj ilegalne trgovine organima. 

Drecun je rekao da je uvodnik izvještaja baziran na intervjuu sa osam svjedoka - Albanaca sa Kosova i Metohije i iz Crne Gore koji su služili u OVK. 

"Četvorica su učestvovala u transportu najmanje 90 Srba i drugih u zatvor u centralnoj i severnoj Albaniji, trojica su izručivala zarobljenike u kliniku, dvojica su učestvovala u transportu delova tela i organa na aerodrom `Rinas` kod Tirane. Svi transporti i hirurške procedure obavljani su sa znanjem i učestvovanjem srednjih i viših oficira OVK i lekara sa Kosova i iz inostranstva", tvrdi Drecun. 

Prema njegovim riječima, tu operaciju su aktivno podržavali ljudi iz sastava albanske tajne policije, tada pod kontrolom bivšeg premijera Saljija Beriše. 

Drecun je podsjetio da je trgovina organima jedan od nosećih elemenata izvještaja Dika Martija, tako da očekuje da će se naći u optužnici specijalnog tužilaštva. 

"Moramo da insistiramo i da uradimo sve da se što pre nađu na oputžnicama. Vreme curi, za nekoliko meseci doneće odluku da li podižu ili odustaju od optužnica. Moramo da ih snabdemo dokazima da nam se ne desi opet da niko ništa nije preduzeo", rekao je Drecun.   
 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана