Kosmet

Drecun: KFOR da objasni šta Amerikanci rade oko Gazivoda 

  • 21.08.2018. 20:47

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je neophodno da komanda Kfora razjasni šta američki vojnici rade kod Gazivoda, pošto i dalje patroliraju oko te strateški najznačajnije tačke na sjeveru Kosova, iako je već odavno završena njihova "vojna vežba".

Drecun je za "Sputnjik" rekao da je riječ o neuobičajenom ponašanju američkih vojnika, jer nema nikakvih razloga, nestabilnosti ili ugrožavanja bezbjednosti objekta da bi oni tu bili prisutni. 

"Ovako samo uznemiravaju srpski narod i otvaraju prostor za razne spekulacije i celu situaciju čine zapaljivom. Dakle, mora da se razjasni, od trenutka kad je navodno izvedena vežba do ovoga, zašto su i dalje prisutni tamo", kaže Drecun. 

Ako postoje neke procjene da može doći do incidenata i ako su oni preventivno tu da bi ih spriječili, onda bi, ističe Drecun, trebalo da upoznaju javnost ko je taj ko bi mogao da ugrozi bezbjednost, jer srpski narod to sigurno nije. 

"Ovako, ne samo da uznemiravaju i zastrašuju zaposlene, već i cjelokupan srpski narod na Kosovu i Metohiji. Dakle, mora da se prekine sa takvim ponašanjem ili da se bar pruži uvjerljivo obrazloženje zašto je neophodno da američki vojnici obilaze Gazivode", rekao je Drecun. 

Narodni poslanik i penzionisani general vojske SR Jugoslavije Božidar Delić smatra da je svakodnevna "šetnja" američkih vojnika oko Gazivoda vrsta pritiska na Srbe i dodaje da oni znaju kakvo je mišljenje građana Srbije koji se protive bilo kakvoj podjeli Kosova i Metohije. 

"Na kraju krajeva, u UN se znaju naše granice i Albanci nikad ne mogu da dobiju stolicu u UN dok su Rusija i Kina u Savjetu bezbjednosti i dok smo mi čvrsti u svom stavu. Kosovo može biti samo nedefinisana teroristička država, a Amerikanci su nas i bombardovali da bi napravili takvu državu", ističe Delić. 

Delić kaže da se oni trude da zaplaše srpski narod i da utiču na vlast u Beogradu da napravi korak ka priznanju i ka potpisu nečega što bi bilo pogubno za Srbiju. 

"Mi ne možemo ništa da uradimo povodom te njihove `šetnje`. Oni mogu tamo da šetaju i budu prisutni, ali mi ne treba na to da obraćamo pažnju. Samo moramo imati svoj čvrsti stav - nema nikakve podele, nema nikakvog potpisa i nastavljamo dalje uz zahtjeve međunarodnoj zajednici da je odgovorna za bezbjednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji", naglašava Delić. 

Navodeći da su oni tu okupatori i da mogu da se šetaju gdje god hoće, Delić je ocijenio da Srbi na to ne treba da obraćaju nikakvu posebnu pažnju. 

"Pratimo šta rade, ali sve je to s ciljem da nas prisile da nešto potpišemo, a posle toga bi došao kraj", kaže bivši general koji je ratovao protiv NATO-a 1999. godine na Kosovu i Metohiji. 

Srđan Vulović, direktor Javnog preduzeća "Ibar" koje upravlja Gazivodama, rekao je da američki vojnici svakodnevno obilaze postrojenja i objekte ovog srpskog preduzeća na sjeveru Kosova i Metohije, ali u civilnim automobilima, umjesto u džipovima, gotovo tri nedjelje po završetku "vojne vežbe" oko jezera Gazivode.  


 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)