Ne žele nastavak dijaloga

Drecun: Cilj Prištine je da izazovu Beograd na oružanu akciju

  • 28.05.2019. 09:48

Priština današnjom brutalnom akcijom na sjeveru Kosmeta šalju poruku da ne želi nastavak dijaloga i da im je cilj da izazovu Beograd na oružanu akciju, smatra predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

"Ova brutalna upotreba sile pokazuje želju Albanaca da izazovu teže sukobe sa srpskim narodom na sjeveru Kosova i da isprovociraju oružano reagovanje Srbije, ne bi li se onda prebacila odgovornost za to što nema nastavka dijaloga i stvorili uslovi opravdanja za proglašenje ujedinjenja samoproglašenog Kosova i Albanije", rekao je Drecun za Radio-televiziju Srbije. 

On je naglasio da je Priština pažljivo birala trenutak za brutalnu akciju na sjeveru Kosova i na poruku mira iz Beograda odgovorila porukom rata. 

"Iako smo očekivali takvu akciju Prištine, očigledno su Albanci pažljivo birali trenutak kada zasjeda Skupština Srbije i kada šalje poruku da sve probleme treba rešavati mirno, nastaviti dijalog i stvoriti uslove za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca", naveo je Drecun. 

On je napomenuo da Kfor nije trebalo da dozvoli brutalnu upotrebu sile nad Srbima. 

Drecun ističe da srpski narod ne smije da dozvoli da bude isprovociran i da dođe do ozbiljnijih sukoba, kako bi onda odgovornost bila prebačena na srpsku stranu. 

"Oni /Priština/ očigledno to žele da urade. Moramo reagovati racionalno, hladne glave i snažnim diplomatskim aktivnostima insistirati da oni koji mogu zaustave Prištinu, da situacija ne bi eskalirala", rekao je Drecun.