Manja aktivnost virusa

Dr Kisić Tepavčević oktriva koji grad sada ima najviše zaraženih

  • 12.06.2020. 18:05

U Srbiji je posljednjih dana najveći broj zaraženih virusom korona sa područja Beograda, a najčešće su zaraženi na proslavama, rekla je zamjenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Komentarišći podatak da su u posljednja 24 časa u Srbiji registrovana još 73 slučaja virusa korona i da to predstavlja rast broja novozaraženih, Tepavčevićeva je za RTS rekla da tumačenje pojedinačnih brojeva nije validan pokazatelj.

– Testirali smo skoro 6.000 ljudi, što pokazuje da radimo aktivan nadzor kada je u pitanju oboljenje. Ističemo i to kakvu kliničku formu infekcije imaju ljudi, velika većina nema simptome ili ima blage simptome, sve je više dana da nemamo smrtne slučajeve, a nije se povećao ni broj ljudi na respiratorima – istakla je Tepavčevićeva.

Prema njenim riječima, činjenica je da je sada manja aktivnost virusa, kao i vjerovatnoća prenosa u ovo doba godine.

– Oslabila je mogućnost da izazove teške forme bolesti, čim imamo i jedan rezervoar infekcije, on će se prenositi. To se upravo i dešava ovih dana – navela je Tepavčevićeva.

Ona je dodala da sva istraživanja pokazuju da se zaražavanje dešavalo na proslavama, okupljanjima u zatvorenim prostorima.

– Najstariji su i dalje najsavesniji u ukupnoj strukturi oboljevanja, oni nisu često zastupljeni. Najviše je mladih – rekla je Tepavčevićeva.

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм