Vojislav Šešelj 

Doživotni zatvor za tvrdnje da je u Srebrenici počinjen genocid

  • 14.05.2019. 20:52

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj predložio je na današnjoj sjednici da se oni koji koji tvrde da se u Srebrenici dogodio genocid, kazne doživotnom kaznom zatvora.

"Možemo se složiti i sa 20 godina zatvora za one koji javno iznesu tvrdnju da se u Srebrenici dogodio genocid", rekao je Šešelj u Skupštini Srbije, gdje je u toku rasprava o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Srbije. 

On je naveo da genocid ne može da izvrši pojedinac, makar se on zvao i Adolf Hitler, kao ni grupa ljudi, već država ili neka paradržava te da se, kada se kaže da je u Srebrenici bio genocid, optužuju i srpska država i srpski narod, prenosi Tanjug. 

"Ne optužuje se samo Republika Srpska nego i Srbija. Imamo pojavu da se za novac obaveštajnih službi i nevladinih organizacija sasvim slobodno pronose glasine da je tamo bio genocid. To rade i neke novine, neki elektronski mediji i pojedinci nesmetano", rekao je Šešelj. 

On smatra da takve tvrdnje treba da se nađu pod udarom zakona i da imaju najtežu krivičnu sankciju. 

"Znate šta znači kad nekome ostane optužba za genocid? Vidite koliko je bilo pokušaja da se negira genocid nad Jevrejima. Vidite koliko Hrvati negiraju genocid i nad Jevrejima i nad Srbima i nad Romima", rekao je Šešelj.