Čačak

Doktorka zaražena koronom: Inficirala je žena iz Njemačke koja je bila na proslavi punoljetstva

  • 14.03.2020. 14:07

Zdravstvena radnica, odnosno ljekarka ZZJZ u Čačku, kako saznaju Novosti, zaražena je virusom korona, i to je potvrdio Institut “Torlak”.

To je treća osoba iz Čačka kod koje je ustanovljen virus, a po svemu sudeći, ona je inficirana na proslavi 18. rođendana, na kojoj je prisustvovala gošća iz Njemačke, kod koje je takođe konstatovana infekcija virusom korona. 

Prva osoba iz grada na Moravi koja je zaražena, da podsjetimo, bila je mušakarac starosti od oko 40 godina, koji je bio u kontaktu sa radnicima iz Kine smještenih u kampu u Pakovraću kod Čačka, a gdje je on bio angažovan na inženjerskim poslovima. Inače, svi neimari iz Kine su testirani i oni se nalaze u karantinu.

Po riječima dr Mihaila Lukovića, čuvenog infektologa i epidemiologa koji se nalazi na čelu čačanskog tima za borbu protiv korone, izvjestan broj pacijenata čeka na rezultate nalaza, dok se u kućnoj izolaciji nalazi 118 osoba. U čačanskoj Opštoj bolnici jedna osoba je hospitalizovana sa blagim simptomoma respiratorne infekcije.

– Epidemiološka situacija se prati i daju se telefonska uputstva za ponašanje lica koja pozivaju – navodi se u saopštenju koje je potpisao dr Luković.

Posjete u čačanskoj bolnici su zabranjene do daljnjeg i apeluje se na građanstvo da bez preke potrebe ne angažuju bolničke kapacitete, da redovno uzimaju svoju terapiju i da se pridržavaju uputstava svog izabranog ljekara. Na snazi je naredba o zabrani okupljanja na javnim mjestima u zatvorenom prostoru kada se okuplja više od 100 ljudi, a kako navodi dr Luković, inspekcijske službe pojačale su nadzor.

Roditelji đaka čačanske Gimnazije i Ekonomske škole, u kojima, da podsjetimo, zbog izuzetno malog broja učenika koji su došli u školu, nije bilo nastave u petak, najavljuju da djecu neće slati ni od ponedjeljka u školske klupe. Oni su, kao i Sindikat obrazovanja Čačak, osudili prijetnju ministra prosvete Mladena Šarčevića da će direktori ove dvije ustanove snositi sankcije pošto su na svoju ruku zatvorili škole.

Đaci ove dvije škole su takođe prisustvovali proslavi punoljetstva, na kojoj je bila žena iz Njemačke koja je zaražena korona virusom, kao i doktorka iz ZZJZ Čačak kod koje je juče potvrđeno prisustvo virusa.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.