Radila u Njemačkoj

Doktorka Jelena se vratila da pomogne svom narodu: "Za pet minuta sam odlučila"

18:14, 15.08.2020.
Izvor: RTS
U doba epidemije, svuda u svijetu, najtraženiji su zdravstveni radnici.

Zato je plan Ministartva zdravlja i Kancelarije za Kosovo i Metohiju u aprilu bio da se angažovanjem ljekara pomogne i olakša rad zdravstvenih ustanova širom pokrajine. Doktorku Jelenu Kostić ovaj poziv zatekao je u Njemačkoj. Bez mnogo razmišljanja spakovala je kofere i vratila se u zavičaj.

Poslije završenih studija sa visokim prosjekom doktorka Jelana Kostić nije očekivala da će naredni korak biti tako težak.

Međutim, šest godina čekala je posao ili specijalizaciju. Najprije je dočekala poziv u Njemačku. Odluka da napusti Kosovsku Mitrovicu i Srbiju nije bila laka. O tome da nakon 15 mjeseci treba da se prijavi na konkurs za radno mjesto u rodnom gradu i to usred korone, nije se dvoumila.

- Da se vratim odlučila sam za tih pet minuta. Ima dosta razloga, ali dva su najvažnija - ljubav prema Srbiji, prema mojoj domovini, ta nostalgija, Srbija me školovala da liječim srpski narod a ne Nijemce, a drugi razlog je moja porodica - kaže doktorka Jelena.

Mnogima ipak odluka da napusti Njemačku i vrati se u Kosovsku Mitrovicu nije bila logična. Kaže da se prijatelji i dalje čude i pitaju zašto. Posao nije isti, nije ni lak, ali takav je tražila.

- Ustanem, radim, jeste teško, radimo u skafanderima, ali kada svučete taj skafander osjećate se srećno da ste uradili nešto da pomognete pacijentu. A tamo uvijek ste stranac, ako Nijemac radi 100 posto, vi ćete raditi 200 posto - kaže doktorka.

Nostalgiju i usamljenost. Te emocije doktorka Jelena dijelila je sa kolegama koji su iz Srbije otišli u Njemačku. Nije, vjeruje, jedina kojoj je želja bila da se vrati. Malo bolji uslovi i malo bolja plata motivisali bi i ostale. Znanje iz Njemačke ovde bi mogli da primjene. To planira i Jelena.

- Tamo sam vidjela stvari koje nisam mogla da vidim i nadam se da ću ih ovde primjeniti - kaže doktorka Jelena.

Biti ljekar u doba korone nigdje nije lako. I tamo i ovdje posao im je da liječe i zajedno sa pacijentima prolaze kroz najteže trenutke bolesti. Za cijelu smjenu u skafanderu potrebna je posebna priprema. Doktorka Jelena je u Kosvskoj Mitrovici pronašla i način i motiv.

- Ja sam presrećna, ovo je moj grad, ovdje sam rođena, završila fakultet i nadam se da ću u budućnosti ovde graditi karijeru - rekla je doktorka Kostić.

Za karijeru i napredak u poslu biće, vjeruju svi, vremena čim prođe epidemija. Do tada dr Jelena zajedno sa svojim kolegama, odbrojava sate u skafanderu, i pregledane pacijente. I kaže lakše joj je. Jer se razumiju.