Kruševac

Doktor došao da pomogne povrijeđenima u udesu, pa dobio udarac

  • Izvor: Blic
  • 13.10.2021.21:43

Doktor Hitne pomoći u Kruševcu koji je napadnut prije dva dana prilikom pokušaja da pomogne povređenima u saobraćajnoj nesreći u Kapidžiji kod Kruševca nalazi se na bolovanju.

Povreda nema, ali ima skokove pritiska, kaže dr Gordana Simić, direktorka Hitne.

– Kolega je primio poziv za teren, pitao koliko ima povređenih, potom rekao da kreće ekipa, ponovio adresu, a čovek je ponovo zvao, javi se dispečer-tehničar i rekao da ekipa stiže svake sekunde, čuo je i sirene – kaže za dr Gordana Simić. – Odvezao je pacijenta na hirurgiju, povređenog iz udesa, a po povraktu nam je ispričao da je taj napadač, kada je video njega kao muškarca, a prethodno je razgovarao sa muškarcem putem telefona, odreagovao tako što je prvo pitao “šta ti imaš mene da pitaš koliko ima povrijeđenih – a onda udario kolegu.

Napadača je obuzdala policija, čijeg je pripadnika, takođe prema riječima dr Simić, napao. Informacija o broju povređenih zbog čega je potpuno iracionalno odreagovao čovjek na terenu, s druge strane, ključna je za intervenciju. Hitna pomoć tako nije imala informaciju da je riječ o udesu, odnosno sudaru dva vozila, jer bi po pravilu na teren i odmah poslala dvije ekipe.

– Dešavalo se i da meni lično prete smrću, izašli smo na teren, ali prethodno prijavili sumnju da se dešava nasilje nad ženom – prisjeća se dr Simić i dodaje da medicinari nemaju status službenog lica.

Prijetnje i napadi na ljekare u Srbiji nisu retki. Jedan od drastičnijih se dogodio prije sedam godina u Kruševca kada je upravo napadnuta ekipa kruševačke Hitne pomoć i to na radnom mjestu. Prvo je udario medicinsku sestru, a potom je povrede ruke zadobio i tehničar. Tada je ekipa Hitne reaovala zbog povrijeđenog mladića u akoholisanom stanju ispred kafića u centru Kruševca. Prebačen je na Odeljenje ortopedije, ali je poslije sanacije povrede u više navrata dolazio u Hitnu i zahtevao dodatne intervencije.

Prvo je udario sestru, a onda i tehničara. Služba hitne medicinske pomoći u Kruševcu u proseku, u toku godine obavi 9.000 pregleda na terenu i 28.000 u ambulanti. U vreme epidemije obim posla značajno je uvećan.