Sastanak Trivan - Golić

Dogovoreno rješavanje problema zagađenja sliva Drine

  • 28.02.2019. 17:44

Resorni ministri za zaštitu životne sredine Srbije i Republike Srpske Goran Trivan i Srebrenka Golić dogovorili su danas u Beogradu sistemsko rješavanje problema zagađenja sliva rijeke Drine, uključujući Zvorničko, Perućačko i Višegradsko jezero, sa posebnim osvrtom na zagađenje plutajućim otpadom.

Na sastanku je prihvaćena inicijativa Ministarstva zaštite životne sredine Srbije da se na zajedničkom sastanku ministara za oblast životne sredine Srbije, Republike Srpske i Crne Gore pokrene rješavanje problema zagađenja rijeka Lim i Drina. 

Iz Ministarstva zaštite životne sredine Srbije saopšteno je da će to doprinijeti boljem radu hidroenergetskih objekata u Višegradu i Bajinoj Bašti, ali ujedno i omogućiti bolju zaštitu riječnog resursa značajnog za region. 

Na sastanku je zaključeno da su se proglašenjem Nacionalnog parka "Drina" na području Republike Srpske stekli uslovi da se pri UNESKO programu "Čovjek i biosfera" (MAB), pokrene procedura za uspostavljanje prekograničnog rezervata biosfere "Drina", koji bi obuhvatao zaštićena područja na teritoriji Srbije i Republike Srpske u srednjem toku rijeke Drine. 

"Ambiciozno krećemo u rešavanje decenijskih problema u zaštiti životne sredine i na osnovu dogovorenog susreta tri entiteta koji smo inicirali očekujem da ćemo ostvariti vidan napredak u rešavanju zajedničkih ekoloških pitanja i ostvariti vidljive ozbiljne efekte do kraja godine", rekao je Trivan. 

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić ocijenila je da će se, realizacijom dogovorenih aktivnosti i pokretanjem značajnih zajedničkih pitanja u zaštiti životne sredine, znatno doprinijeti unapređivanju stanja životne sredine. 

"Uspostavljanjem prekograničnog rezervata biosfere doprinijeće da se očuva biodiverzitet, što će ujedno značiti dobrobit za građane", naglasila je Golićeva, visoko ocjenjujući zajedničku saradnju dva ministarstva za oblast zaštite životne sredine.
 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.