Razgovori Vučića i Stoltenberga

Dogovorena svakodnevna razmjena informacija Vojske Srbije i Kfora

  • 06.12.2018. 14:46

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg dogovorili su se danas da budu u stalnom kontaktu, te da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama Kfora na Kosovu i Metohiji radi razmjene informacija i praćenja razvoja situacije.

Iz pres-službe predsjednika Srbije saopšteno je da su se Vučić i Stoltenberg u telefonskom razgovoru saglasili da su očuvanje mira i stabilnosti od najvećeg interesa za Srbiju i region.

Vučić je zahvalio Stoltenbergu za konstataciju da nije vrijeme za formiranje vojske samoproglašenog Kosova, odnosno da namjera Prištine da "transformiše svoje bezbjednosne snage u vojsku dolazi u pogrešno vrijeme".

U saopštenju je navedeno da je Vučić izrazio zabrinutost zbog namjera samoproglašenog Kosova da formira vojsku i opasnosti koje taj korak nosi po opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, po bezbjednost Srbije, kao i po mir i stabilnost u regionu.

Vučić je upoznao Stoltenberga o problemima sa kojima se Srbija, a posebno srpski narod na Kosovu i Metohiji, suočavaju zbog iracionalnog poteza Prištine da uvede stoodstotnu taksu na robu iz centralne Srbije, što je suprotno sporazumima i dogovorima.

Stoltenberg je zahvalio Vučiću za odličnu organizaciju vježbe pružanja pomoći u vanrednim situacijama održane u oktobru u Srbiji, a koja je sa 900 učesnika bila najveća vježba te vrste do danas.

On je naglasio i koliko cijeni doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu.
 

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок