Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Zahvalnost Vučiću za odnos prema Republici Srpskoj

  • 20.09.2019. 21:00

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da poštuje stav Srbije prema BiH, te da je veoma zadovoljan kako se Srbija odnosi prema Republici Srpskoj i veoma zahvalan predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovom timu koji "uporno u kontinuitetu pokazuju i dokazuje svojim ponašanjem i akcijama svoj odnos".

Dodik je istakao da politički predstavnici Republike Srpske iz vlasti i opozicije dolaze na sutrašnji sastanak u Beograd, nakon Deklaracije SDA, da razgovaraju i informišu Vučića, a ne da Srbija donosi bilo kakvu odluku.

"Mislim da taj konsultativni format treba održati da se razgovara. Ovaj put smo kod Vučića, možda će on jednog dana doći kod nas da pričamo", rekao je Dodik za RTS.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, rekao je da će obavijestiti Vučića da je SNSD predložio da veoma hitno budu donesene izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske, kojima će se uvesti krivično djelo nepoštivanja stavova parlamenta, Vlade i predsjednika Srpske.

"Ako se ide u zajedničke institucije BiH, a birani ste u Srpskoj, to znači da će moći da se vode krivični postupci zbog nepoštovanja tih stavova", istakao je Dodik.

On je rekao da zahvaljuje Vučiću za sutrašnji sastanak u Beogradu, uslovno rečeno i vlasti i opozicije iz Srpske, i nosilaca najviših funkcija u Srpskoj, s namjerom da se informišu o stavu Srbije.

Dodik je podsjetio da je Srbija potpisala Dejtonski sporazum u svoje i u ime Republike Srpske, te dodao da je u BiH evidentno kršenje Dejtonskog sporazuma od onih koji bi trebalo da ga brane, odnosno visokih predstavnika.

On je podsjetio na namentuta bonska ovlašenja u teškom trenutku za Srbe, ističući da je na osnovu tih ovlašenja napravljeno mnogo nepravnog posla u BiH, doneseno mnogo zakona koji nisu u skladu sa Ustavom, kao što je o Savjetu ministara, a Republici Srpskoj su otete nadležnosti koje Srpska želi sada da vrati.

"Ako nam ne vrate te nadležnosti i ako ne želite da pričate o tome kako da se to popravi, onda mi moramo da razmišljamo o svom statusu. Ali, kod nas ima nekih koji misle da je njihov sav status da sa muslimanima sjede u zajedničkim institucijama, koje im daju neku poziciju, a ne borba za Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

Komentarišući činjenicu da na sastanak sa Vučićem dolaze predstavnici i vladajućih i opozicionih stranaka iz Republike Srpske, Dodik je rekao da je to prilika da vlast i opozicija u Srpskoj razgovaraju.