Slobodan Zečević

Dobre šanse da Kosovo ne uđe u Interpol

  • 18.11.2018. 09:39

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije ocijenio je da postoje dobre šanse da samoproglašeno Kosovo ne uđe u Interpol na zasjedanju Generalne skupštine ove međunarodne policijske organizacije, koje danas počinje u Dubaiju.

Zečević je ukazao da ima više razloga za to da Kosovo ne postane član Interpola i kao prvi naveo taj da Kosovo nije primljeno ni u UN. 

"Najčešće je prijem u UN kasnije posledica ulaska u ove druge međunarodne organizacije kao što su Interpol i Unesko", objasnio je Zečević za RTS. 

On je kao izuzetak naveo Palestinu koja je primljena u UN, ne kao država članica, nego kao posmatrač, ali je na osnovu toga kasnije imala argumente da bude primljena u Interpol i pored protivljenja SAD i Izraela. 

"Drugi argument je sam način prijema u Interpol. Potrebna vam je dvotrećinska većina ali od izraženih glasova, onih koji glasaju tog dana. Znači, ako neke države koje su protiv kosovske nezavisnosti ne uđu u salu i ne glasaju to je za nas veliki minus", istakao je Zečević. 

U tom smislu, smatra Zečević, bitno je lobiranje i razgovori da države koje ne priznaju Kosovo budu na sjednici i da glasaju u skladu sa svojim stavom. 

"Ako imate u vidu da je oko 192 članice UN, možda nešto malo više Interpola, znači 85 do 87 je protiv priznanja i to daleko od dvotrećinske većine", pojasnio je Zečević. 

Prema njegovim riječima, postoje i politički argumenti jer dio država koje su priznale nezavisnost Kosova ima stav da bi se poboljšala borba protiv terorizma, trgovine narkoticima i ostalih oblika kriminala ukoliko bi Kosovo bilo primljeno u Interpol. 

"U stvari to nema nikakve veze sa suštinom. Oni žele da uguraju Kosovo u Interpol da bi dokazali da je normalna država kao i svaka druga. To je problem", naglasio je Zečević. 

On je ukazao da bi prijem Kosova u Interpol bio i u suprotnosti sa Rezolucijom UN 1244. 

"UN nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu i u tom smislu zaista bi bio presedan da oni uđu sad u Interpol", naveo je Zečević i upozorio da bi Albanci sa Kosmeta svoje članstvo vrlo vjerovatno politički zloupotrebili u potpuno druge svrhe. 

On kaže da bi članstvo Kosova u Interpol služilo za zloupotrebe, za progon srpskih policajaca i vojnika koji su učestvovali u operacijama na Kosovu i za progon Srba. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.