Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM

Đurić: Prištinski političari žele da samoizoluju Kosmet

  • 13.11.2019. 14:45

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da kritike prištinskih zvaničnika na račun "malog Šengena" razotkrivaju namjeru političkih aktera u Prištini da zabrane slobodu kretanja i da samoizoluju cijeli Kosmet.

"Albanski politički lideri na Kosovu i Metohiji u savremenoj Evropi, uspostavljenoj na vrijednostima slobodne trgovine i protoka ljudi, robe i kapitala, žele da stvore zonu neslobode", naveo je Đurić u saopštenju.

Komentarišući kritike "malog Šengena" od zamjenika predsjednika Demokratskog saveza Kosova Avdulaha Hotija, Đurić je napomenuo da albanski političari time svoje birače osuđuju na ekonomsko nazadovanje i svojevoljno sebi grade imidž Evropljana drugog reda.

"Namjere odgovornih političkih lidera u regionu da se zapadni Balkan politički i bezbjednosno stabilizuje kroz unapređenje ekonomske saradnje imaju otvorenu podršku iz uticajnih centara u EU", naveo je Đurić.

On je ocijenio da je nevjerovatno da u 21. vijeku neko ko se izdaje za ozbiljnog političara vjeruje da je moguće jedan kolektiv i teritoriju ograditi zidom od ostatka svijeta.

"To samo dokazuje da albanskim liderima na Kosovu i Metohiji nedostaje najelementarnija doza zrelosti i dalekovidosti, a najveću štetu zbog toga trpeće njihov narod", istakao je Đurić.

Hoti je na svom prfilu na društvenoj mrežu "Fejsbuk" naveo da balkanski "mini Šengen" nije u kosovskom interesu, a jedan od razloga je da bi to "onemogućilo reciprocitet sa Beogradom" i omogućilo "dolazak srpskih zvaničnika na kosovsku teritoriju radi sprovođenja kampanje protiv Prištine".

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.