Država će reagovati na takav potez Kosova

Đurić: Priština želi nasilno nasilno odvojiti dio teritorije

  • 14.12.2018. 14:21

Odluka o formiranju vojske samoproglašenog Kosova predstavlja akt protiv mira i čin političke agresije na Srbiju s ciljem nasilnog odvajanja dijela teritorije i stvaranja takozvane nezavisne republike na cijelom području južne srpske pokrajine, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet Marko Đurić.

Đurić je poručio da će Srbija reagovati na kršenje međunarodnog prava, čime je stvorena ilegalna okupaciona formacija na teritoriji Srbije, a čiji je protivpravni i seperatistički karakter nedvosmislen. 

"Predsednik Srbije zajedno sa Vladom i nadležnim službama će preduzimati celishodne i potrebne, Ustavom i zakonom utvrđene korake radi očuvanja mira, bezbednosti i opstanka našeg naroda na Kosmetu", rekao je Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare. 

Prema njegovim riječima, formalnopravne opcije koje su državnom rukovodstvu na raspolaganju uključuju i proglašenje okupacije na dijelu teritorije, kao i različite oblike upotrebe oružanih snaga, o čemu odluku u skladu sa Ustavom i zakonima može donijeti predsjednik Republike i drugi nadležni organi. 

Đurić je napomenuo da građani Srbije nikada neće zaboraviti ulogu i podršku koje su neke od zapadnih zemalja pružile Prištini u formiranju takozvane vojske Kosova, a koje su prethodno izvršile agresiju na zemlju i ubile na hiljade civila, ali ni podršku prijatelja Srbiji. 

Skupština samoproglašenog Kosova usvojila je danas set od tri zakona kojima se omogućava transformacija kosovskih bezbjednosnih snaga u takozvanu vojsku samoproglašenog Kosova. 

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)