Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Đurić: Potrebno jedinstvo za rješenje pitanja Kosmeta

  • 31.08.2018. 21:39

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je za rješenje pitanja Kosmeta potrebno jedinstvo, a da se dešava "sumanuta i histerična kampanja" protiv bilo kakvog rješenja.

"Kampanju vode iz vladajućih krugova u Prištini, u delu međunarodne zajednice, ali i pojedini kod nas. Polako se stvara kritična masa protiv rešenja, što nije u srpskom interesu", napominje Đurić. 

Prema njegovim riječima, teško je promijeniti katastrofalno lošu poziciju jer je veliki dio čovječanstva Kosovo proglasio nezavisnim, a Velika Britanija, NJemačka i mnoge druge zapadne zemlje smatraju svaki kilometar kvadratni Kosova i Metohije nezavisnom teritorijom i da nije potrebno da Srbija dobije bilo šta u teritorijalnom smislu. 

"Imate, nažalost, i gomilu onih u Srbiji koji imaju potpuno identičan stav, Janjić, Janković, Jeremić, Trajković, da ne pominjem sad sve", rekao je Đurić za RTS. 

On je izrazio uvjerenje da na pitanje Kosova i Metohije razumno i racionalno gleda tiha, ali snažna većina sveštenstva, za razliku od onih koji se, kako je rekao, zaklanjaju iza mantija, a bave se politikom. 

Đurić je napomenuo da su se svi smijali kada je bilo riječi o tome da su neophodne zaštićene zone za crkve na Kosovu i Metohiji. 

"Sada vidimo da albanski političari otvoreno govore da su to albanske crkve i manastiri", rekao je Đurić, ukazujući da je ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli govorio da su srpske crkve i manastiri albanski.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок