Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM

Đurić: Kurti predstavlja opasnost po stabilnost regiona

  • 17.11.2019. 14:32

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je danas da kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti namjerava da u što većoj mjeri "svojim fašističkim porukama i potezima ekstremizuje i militarizuje Albance".

Povodom izjave Kurtija da se novi sukob između Kosova i Srbije ne bi mogao lokalizovati i da nije potrebno ubrzanje pregovora Beograda i Prištine, Đurić je upozorio da Kurti svakodnevno potvrđuje koliku opasnost predstavlja po stabilnost regiona i čitave Evrope.

"Kurti iz dana u dan potvrđuje da je njegov jedini cilj, ne obezbeđivanje boljeg života Albancima, već nanošenje štete Srbiji i srpskim nacionalnim interesima", naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Đurić je ukazao da Kurti po diktatorskim receptima iz tridesetih godina prošlog vijeka obesmišljava princip mirnog rješavanja kriza i dijaloga, te da njegova poruka kako ne želi razgovore sa Beogradom, već "dijalog o dijalogu", jeste eufemizam za potpuni izostanak dijaloga.

"On se sprda sa međunarodnom zajednicom i njenim nastojanjima da pomognu stvaranje zone stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu, i za sada mu to uspeva i prolazi bez ikakvih sankcija", istakao je Đurić.

On je ocijenio da je Kurtijeva namjera da u što većoj mjeri svojim fašističkim porukama i potezima ekstremizuje i militarizuje Albance kako bi u budućnosti svoj velikoalbanski projekat mogao da nametne pod prijetnjom sile.

Đurić je poručio da Srbija nikada neće posustati pred pretnjama neprijatelja demokratije i mira, i da će uložiti politička, diplomatska i sva druga sredstva koja su joj na raspolaganju kako bi obuzdala "piromana Kurtija" i njegove najekstremnije pristalice.

On je napomenuo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čvrst garant da će svaka mogućnost izbjegavanja sukoba sa albanskim ekstremistima biti iskorišćena.

"Međutim, Kurti je odavno izašao iz okvira mirnodopske retorike i političke prakse i verujem da je poslednji trenutak da se složnom međunarodnom akcijom jedan palikuća spreči u svojim opasnim namerama", zaključio je Đurić.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)