Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Đurić: Kurti nije ukinuo takse, ne nasjedajte na laži

22:21, 31.03.2020.
Izvor: Tanjug
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je večeras da tehnički premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Aljib Kurti nije ukinuo takse na robu iz centralne Srbije i ne treba nasjedati na lažne vijesti.

– Premijer privremenih institucija samouprave u Prištini najavio je, da budemo sasvim precizni, samo oročenu suspenziju taksi i to uslovno, a istovremeno uvodi nove kaznene mjere za naše građane i privredu, koje naziva reciprocitetom – naglasio je Ðurić u saopštenju.

Ovim se, istakao je on, situacija ne eskalira i ne vraća na stanje prije uvođenja anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije, već se na perfidan način uvode do sada nepostojeće barijere za trgovinu i kretanje ljudi i robe.

Ðurić je naveo da Priština nastavlja da se poigrava ovim pitanjem i ekonomskom perspektivom društva na Kosovu i Metohiji i naglašava da je ova odluka predstava namjenjena dijelu međunarodne zajednice.

– Smatram, međutim, da nikako nije vrijeme za mere poput onih koje je večeras usvojila Priština, već je ovo vrijeme kada čak i duboke i suštinske razlike sa Prištinom treba da budu po strani, i kada svi treba da snažno i neposredno sarađujemo na prevazilaženju epidemije koja ne zna za granice, političko opredjeljenje, vjeru i naciju – zaključio je Ðurić.