Đurić: Hoti ne može pobjeći od stvaranja Zajednice srpskih opština

14:11, 28.09.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti "može da laže javnost koliko hoće", ali da neće pobjeći od stvaranja zajednice srpskih opština (ZSO).

Povodom Hotijeve izjave kako je za danas planirani nastavak dijaloga u Briselu otkazan jer Srbija insistira na dogovoru o ZSO što Priština smatra zatvorenim pitanjem, Đurić je istakao da se Hoti na sastancima u Briselu potpuno drugačije ponaša i ne samo da obećava da će omogućiti formiranje ZSO, već garantuje i dodatna ovlašćenja za nju.

"Hoti, umesto što se junači pred svojim medijima i argumentima predškolca brani nespremnost Prištine da sprovodi svoje obaveze, treba da hitno preduzme korake kako bi zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja", poručuje Đurić.

On ističe da je Hoti dužan da albanskoj javnosti na Kosovu i Metohiji objasni da učestvuje u procesu normalizacije odnosa, a ne u "dijalogu o uzajamnom priznanju", saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Pitanje Zajednice srpskih opština biće zatvoreno onda kada ona bude formirana u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu, pa čak ni onda, jer zajednica je osmišljena i dogovorena kao institucija koja može da evoluira i da širi i svoje članstvo i svoje nadležnosti", navodi Đurić.

On objašnjava da je suština procesa normalizacije odnosa postepeno jačanje uzajamnog povjerenja, te da Srbi ne mogu imati povjerenja u albanske političke strukture ako im sistematski uskraćuju stečena prava i stvaraju atmosferu antisrpske histerije.