Stvaranje neprijateljske antisrpske koalicije

Đurić: Hodžaj razotkrio prave namjere Prištine

  • 01.12.2018. 18:47

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je vicepremijer samoproglašenog Kosova Enver Hodžaj razotkrio prave namjere velikoalbanskih kriminalaca iz Prištine saopštivši da je njihov cilj stvaranje neprijateljske antisrpske koalicije u regionu.

"NJih više ne zanimaju ni prava Albanaca, niti samouprava na Kosovu i Metohiji, njihova želja je, kako je rekao Hodžaj, regionalni pakt protiv Srbije", naveo je Đurić. 

On je dodao da je time potvrđeno da albanska politička elita u Prištini za glavni cilj ima velikoalbansku dominaciju u regionu. 

"Time je potvrdio sve ono na šta smo upozoravali međunarodnu zajednicu proteklih godina - da albanska politička elita u Prištini za glavni cilj ima velikoalbansku dominaciju u regionu", navodi Đurić. 

On ističe da za razliku od Prištine, Srbija sve vrijeme insistira na punoj liberalizaciji trgovine, jedinstvenom regionalnom tržištu i otvaranju granica, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

"Za razliku od prištinskih separatista, koji žele da prave paktove protiv nekog, a takvi paktovi se ne prave da bi se sa nekim živelo u miru, Srbija sve vreme insistira na punoj liberalizaciji trgovine, jedinstvenom regionalnom tržištu i otvaranju granica", navodi Đurić. 

On je napomenuo da Srbija ne želi da bude regionalni hegemon, već oaza stabilnosti i normalnosti.

"Srbija želi zajednički društveni i ekonomski napredak svih država i naroda u regionu i nijednim svojim potezom nije pokazala da ima ikakve neiskrene, ili, ne daj Bože, agresivne namere prema bilo kome u okruženju", naveo je Đurić. 

On je dodao da Hodžaj svoju mogućnost napretka vidi u destabilizaciji i sukobima. 

"Hodžaj je jedan od onih kojima je mir glavni neprijatelj, i koji svrhu i mogućnost svog političkog opstanka vide samo u destabilizciji i sukobima, jer ništa drugo ne mogu da ponude svojim sunarodnicima", kaže Đurić. 

Đurić ističe da će Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji ratne huškače poput Hodžaja pobijediti mirnim i demokratskim otporom. 

"I na taj način pokazujemo, ne samo da smo odgovorni prema sopstvenoj budućnosti, već da smo odgovorniji i prema sudbini Albanaca od onih koji odlučuju u njihovo ime", naveo je Đurić i pozvao Prištinu da se vrati za pregovarački sto. 

On je izrazio nadu da će sponzori samoproglašene kosovske nezavisnosti "konačno shvatiti kakvog su monstruma stvorili i da će preduzeti odlučne korake kako bi ekstremisti iz Prištine bili vraćeni sa ratne staze za pregovarački sto". 

Vicepremijer samoproglašenog Kosova Enver Hodžaj izjavio je za zagrebački "Večernji list" da je sa zvaničnicima Hrvatske, Makedonije i Crne Gore razgovarao "o osnivanju pakta protiv Srbije", koja je, kako tvrdi, faktor destabilizacije u regionu.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм