Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM

Đurić: Dečani i Gračanica isto što i Morača i Ostrog

  • 29.12.2019. 10:36

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je, povodom spornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori, da je pitanje vjere i duhovnosti pitanje vijekova i da to treba da bude izvan politike.

"Dečani, Gračanica, Banjska za nas su isto što i Morača, Savina i Ostrog i dišemo kao jedan sa srpskim narodom u Crnoj Gori", rekao je Đurić.

Govoreći o situaciji na Kosmetu, gdje Albanci ne mogu da se dogovore oko formiranja vlasti, Đurić ističe da su Srbi, bez obzira kako se budu odvijali pregovori među Albancima, oguglali na pritiske, prijetnje i spremni su na borbu za opstanak, uz podršku Srbije.

"Mi olako uzimamo fenomenalne rezultate Srpske liste, a za mene je to vest godine da su se Srbi složili i svako ko želi da formira Vladu mora da kuca na naša vrata", rekao je Đurić za RTS.

On je istakao da je investicionim planom "Srbija 2025" predviđeno dodatnih 150 miliona evra za Kosovo i Metohiju.

"Napravili smo 700 kuća i obnovili više od 40 crkava i manastira, a sa ovim dodatnim sredstvima mislim da možemo da rešimo stambeno pitanje za sve Srbe, tu su i nove bolnice i stadion u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Đurić.

Povodom najavljenog ročišta osumnjičenima za ubistvo Olivera Ivanovića, Đurić očekuje dalju politizaciju i propagandu Prištine sa novim lažima o Srbima na sjeveru i u Srbiji.

"Naš zahtev je da sužnji koji robijaju na pravdi Boga budu pušteni na slobodu, i ostave ih na miru, kao i /bivšeg ministra za javnu upravu samoproglašenog Kosova Ivana/Teodosijevića zbog Račka", rekao je Đurić.