Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM

Đurić: Cinična igra šiptarskih ratnih zločinaca i terorista

  • 11.04.2019. 20:24

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je Prištini, povodom najave uvođenja verbalnog delikta da neće uspjeti da sakriju istinu, niti se operu od stravičnih zločina koje su na Kosmetu počinili i nad Srbima, ali i sopstvenim sunarodnicima.

Đurić ukazuje da je najava uvođenja verbalnog delikta u 21. vijeku cinična igra šiptarskih ratnih zločinaca i terorista, koji se listom nalaze u privremenim institucijama u Prištini, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju nakon najave vlasti samoproglašenog Kosova da će pripremiti nacrt zakona o, kako navode, "kažnjivosti poricanja zločina Srbije na Kosovu i genocida tokom rata na Kosovu".

"Očigledna je želja zločinaca u Prištini da Srbima na Kosmetu koje nisu pobili ili proterali, i koji nemaju nameru da odu sa svojih ognjišta, ukinu jednu od poslednjih preostalih sloboda - slobodu govora. Želeli bi tako da Srbe pretvore u neme posmatrače počinjenih zločina i kršenja svih normi domaćeg i međunarodnog prava, koje sprovode već 20 godina", naglasio je Đurić.

Đurić je ocijenio da teroristi iz Prištine, predlažući zakon za koji i sami otvoreno kažu da je uperen protiv srpske političke opcije na Kosmetu i legitimnih političkih predstavnika srpskog naroda, žele da zabrane negiranje nečega što nije utvrđeno ni u jednoj presudi domaćih, međunarodnih, niti paralelnih privremenih prištinskih pravosudnih institucija.

Predsjedik Vlade samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj prihvatio je prijedlog da Ministarstvo pravde sačini nacrt spornog zakona.

Haradinaj je u saopštenju naveo da je prihvatio prijedlog Envera Hodžaja iz Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, "kako bi ubuduće bilo spriječeno poricanje zločina koje je počinila Srbija i genocida nad albanskim narodom na Kosovu i Metohiji".

"Predlog je prihvaćen na današnjoj sjednici Vlade", navodi se u saopštenju i dodaje da je inicijativa za usvajanje ovog zakona uslijedila nakon smjene Ivana Todosijevića sa mjesta ministra administarcije u privremenoj kosovskoj vladi zbog njegove izjave da je masakr u Račku izmišljen.

Madiji na albanskom jeziku prenose da je Hodžaj, obrazlažući inicijativu, rekao da "slučaj bivšeg ministra Todosijevića nije prvi i da se takve izjave ne mogu tolerisati posebno kada ih daju lica koja zauzimaju funkcije u Vladi".

Todosijević je, povodom 20 godina od NATO agresije na bivšu SRЈ, rekao da je povod agresiji bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosmeta, izmišljeni Račak, te da su šiptarski teroristi, koji su sve to izmislili, činili najveća zlodjela na Kosmetu za koja niko do danas nije odgovarao.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.