Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Đurić: Arifijeva izjava samo potvrda da Priština neće formiranje ZSO

  • 16.08.2018. 14:22

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da izjava albanskog pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine Avnija Arifija da su - ludi i neprihvatljivi zahtjevi upravljačke grupe za izradu statuta zajednice srpskih opština /ZSO/, samo potvrđuje da Priština nema namjeru da formira tu zajednicu.

On je dodao da je Arifijeva izjava samo potvrda onoga što sve vrijeme Beograd tvrdi, a to je da Priština nema, niti je ikada imala namjeru da formira ZSO, iako su samo prije četiri mjeseca tvrdili da će ovoga puta sigurno ispuniti svoje obaveze. 

Đurić navodi da je tačno da je Arifi nedavno uključen u taj proces, ali da je do sada imao više nego dovoljno vremena da prouči ranije postignute dogovore, jer riječ je o ne tako mnogo stranica materijala. 

Arifi je za medije u Prištini izjavio da su ludi i neprihvatljivi zahtjevi upravljačke grupe za izradu Statuta ZSO, koja je zahtijevala da u taj dokument budu uključena ovlašćenja u oblasti imovine, privatizacije i privrede, kao i zahtjev da obrazovanje bude dio obrazovnog sistema Srbije. 

Arifi je rekao da ZSO neće biti formirana dok se ne okonča dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, niti prije epiloga ideje predsjednika /samoproglašenog/ Kosova Hašima Tačija o korekciji granica. 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок