Novi Sad

Đorđe 3 mjeseca dokazivao da je živ, greškom ga sahranili

  • 13.10.2019. 11:38

U Osnovnom sudu u Novom Sadu ponovo će se utvrđivati kako je došlo do greške da Novosađanina Đorđa Miloševića (80), Klinički centar Vojvodine (KCV), 19. januara 2018. proglasi mrtvim, jer je Apelacioni sud u Novom Sadu u celosti ukinuo prvostepenu presudu i naložio da se suđenje ponovi.

Takva odluka donijeta je jer je, kako su obrazložili, pogrešno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje. Zbog toga se slučaj vraća na ponovno suđenje, a glavna rasprava je zakazana za 1. novembar.

Prvostepenom presudom, sud je obavezao Klinički centar Vojvodine da penzioneru, umjesto pola miliona dinara, koliko je on tražio na ime povrede ugleda i časti, isplati 300.000 dinara, i da snosi troškove sudskog postupka. Zdravstvena ustanova se, međutim, žalila na tu odluku, a Apelacioni sud je ukinuo presudu.

Da se administrativnom greškom više ne vodi među živima, vremešni penzioner je saznao tek nekoliko mjeseci kasnije, kada je želio da registruje automobil i za taj posao angažavao agenciju.

Kada je počeo da istražuje o čemu je reč, u matičarskoj službi je saznao da je u knjigu umrlih upisan na osnovu potvrde o smrti iz KCV. Zbog toga je ostao bez važećih dokumenata, nije primao penziju, niti je mogao da ide kod ljekara po lijekove, a srčani je bolesnik sa tri bajpasa i ima dijabetes. Za dokazivanje da je živ, trebalo mu je 3 mjeseca.

Pravni zastupnik KCV je izjavio da je potvrda o smrti Đorđa Miloševića izdata na osnovu informacije iz Centra za socijalni rad.

Povodom ovog slučaja, KCV je poslije objavljivanja u medijima, avgusta 2018. godine saopštio da je u januaru te godine u toj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovan pacijent istog pola, imena i prezimena, a bez dokumenata na osnovu kojih bi se utvrdio njegov identitet.

Od nadležnih organa su, kako su izjavili, dobili podatke da je riječ o Đorđu Miloševiću sa identifikacionim podacima o toj osobi (JMBG i adresa stanovanja).

Pročitajte još:

Muškarac preminuo u marketu u Banjaluci

Brutalno prebili sugrađanku, kaznu zatvora služe kod kući

Muškarac pao sa petog sprata zgrade dok je namještao roletnu

Čudom preživjele: Muškarac ranio dvije djevojke