Sumnjiva odluka o starateljstvu

Djevojčicu otrgli od brižnog oca da živi sa bludnikom?

  • 17.08.2019. 07:54

Posebno odjeljenje Višeg tužilaštva za suzbijanje korupcije u Kraljevu najvjerovatnije će preuzeti slučaj određivanja starateljstva nad šestogodišnjom djevojčicom iz Kragujevca. Starateljstvo nad njom najprije je dobila majka, suprotno želji djeteta da živi sa ocem i poslije mnogobrojnih vještačenja koja su potvrdila da je on idealan otac.

Otac djevojčice Ivan S. kaže, za "Novosti", da je podnio prijavu protiv rukovodećih ljudi u Centru za socijalni rad, jer sumnja da je riječ o korupciji, odnosno trgovini uticajem.

S druge strane, direktor Centra Momir Borić odbacuje ove navode i kaže da se sve radi u skladu sa zakonom i da se pritom strogo vodi računa o interesima štićenika, a posebno djece.

- Sve što je urađeno, urađeno je u skladu sa zakonom i uz poštovanje interesa štićenika Centra za socijalni rad, a posebno djeteta - rekao je on.

Direktor Borić smatra da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ima sve potrebne mehanizme i nadzor nad svakom njihovom odlukom.

- Ako se i eventualno pogriješi, postoji nadzor da se to ispravi - kazao je direktor Borić. - Svako ko ima bilo kakve indicije, pritužbe, ili je nezadovoljan odlukom Centra za socijalni rad, ima pravo da se obrati nadležnom ministarstvu, koje može da provjeri svaku našu odluku.

Otac tvrdi da je u Centru za socijalni rad iniciran postupak kojim bi se on lišio roditeljskog prava.

- U sudskim vještačenjima mene navode kao idealnog roditelja, odnosno sa dobrim roditeljskim kapacitetima - kaže Ivan. - Mislim da se odgovorni u Centru plaše moje bivše supruge, jer je državni revizor i boje se kontrole.

On navodi da odgovorni u Centru za socijalni rad nisu uzeli u obzir činjenicu koju im je predočio, da na adresi gdje živi njegova bivša supruga stanuje i njen brat, koji je osuđen zbog bludnih radnji.

- Uplašen sam za bezbjednost svog djeteta - kaže otac. - Radnici Centra za socijalni rad napravili su mi veliku muku. Uprkos vještačenjima i dokazima da sam dobar roditelj, pokušavaju da me liše roditeljskog prava i otuđuju dijete od mene. Direktor štiti odluku svojih potčinjenih, uprkos validnoj dokumentaciji i mom apelu da budem sa svojim djetetom. Plaše se eventualne kontrole njihovog poslovanja od strane državnog revizora, odnosno moje bivše žene.

On očekuje da će nadležno ministarstvo provjeriti, kako tvrdi, nakaradne odluke socijalnih radnika i preduzeti odgovarajuće mjere.

- Prije svega, trebalo bi ispoštovati želju djeteta, koje želi da bude sa mnom - kaže Ivan.

SEDAM MINUTA RAZGOVORA

Ivan S. smatra da mu je dijete zanemareno i dodaje da nijedan njegov predlog odgovorni u Centru za socijalni rad nisu prihvatili.

- U posljednja tri mjeseca svega sam sedam minuta razgovarao sa svojim djetetom - kaže on. - Vidjeli smo se samo nekoliko puta, i to u prostorijama Centra, u prisustvu radnika.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина