Dječaka (14) iz Srbije policajci pretukli u Parizu: Izbili mu 3 zuba, doktori se bore da mu spasu oko

12:46, 03.06.2020.
Izvor: Telegraf.rs
Dječak iz Srbije Gabrijel Đorđević (14) doživio je pravu dramu u pariskom predgrađu Bondi javlja portal bondyblog.fr.

Naime, njega je u noći između 25. i 26. maja Brigada za borbu protiv kriminala (BAC Bobigny) privela ga u policijsku stanicu. Porodica ga je pronašla u bolnici sa povredama glave i lica, a doktori se i dalje bore da mu spasu oko. Kako prenosi internet stranica "Srbi u Parizu", izbijena su mu tri zuba.

Gabrijelova porodica je još u šoku zbog svega što se dogodilo. Kobne večeri se Gabrijel nije vratio kući, a njegova majka je mislila da je sa svojim starijim bratom koji je izašao na večeru. Oko 23 sata stariji brat se vratio kući i primijetio je da nema Gabrijela, sa kojim deli sobu. Počeo je da ga traži svugde po gradu.

"Obično uvijek izlazi sa mnom, ne volim da ga puštam da izađe sam", kaže Gabrijelov brat Šerif Jovanović.

Oni kažu da je tokom noći, policijska stanica u mestu Bondi pozvala porodicu i rečeno im je da je Gabrijel u pritvoru, i to zbog krađe skutera, u kojoj je navodno učestvovao sa još jednim mladićem.

Njegova majka kaže da je pitala za njegovo zdravlje i da joj je rečeno da je sve u redu. Ona je navela da je pozvala policijsku stanicu u osam sati ujutru, a zatim u devet. Svaki put joj je rečeno da će je sin nazvati. Nešto kasnije stigao je poziv porodici iz Hitne pomoći bolnice Žan Verdije u Bondiju kako bi joj rekli da je njen sin prevezen iz policijske stanice u bolnicu.

Sve to, ona je već detaljno opisala nekoliko sati ranije u kancelarijama IGPN-a prilikom podnošenja tužbe protiv policije. Medicinski izveštaj ukazuje na to da je Gabrijel zadobio povrede lica i lobanje praćene povraćanjem, tri polomljena zuba i „prelom leve maksilarne kosti“. Lekar je odredio 14 dana ITT (ukupna nesposobnost za rad) koji se kasnije uzimaju u obzir u sudskom procesu. U ljekarskom uvjerenju izdatom 28. maja na zahtjev policije, a u vezi sa istragom, navodi se da je dobio 30 dana ITT-a.

Kako je došlo do povreda?

Gabrijel je u bolnici rekao da su ga 26. maja oko jedan sat ujutru zaustavili policajci, dok je bio sa prijateljem koji je pokušavao da ukrade skuter. Dvojica mladića su se dali u bjekstvo u dva suprotna smijera pošto su vidjeli da policija dolazi. Policajci su Gabrijelovog prijatelja srušili na zemlju, a zatim su mu stavili lisice na ruke i odveli. Gabrijel kaže da su ga policajci udarili nekoliko puta u lice.

Kako kaže, prilikom hapšenja bili su prisutni tri muškarca i žena.

"Oborili su me na zemlju, stavili jedno koleno na glavu, drugo na ramena i stavili mi lisice. Plavokosa žena mi je držala zglobove i stopala dok me je bradati policajac šutirao čizmama u glavu" ispričao je Gabrijel.

Dječak iz Srbije je zatim odveden u policijsku stanicu Bondi. Kako navodi francuski portal, nikada se ranije nije sukobio niti je imao veze sa policijom. Ovo je prvi put da je uhapšen. Prema dosadašnjim informacijama, ne postoji nijedan snimak hapšenja koje je obavljeno bez svedoka, tako da jedini koji mogu da kažu šta se zaista desilo su Gabrijel i policajci koji su učestvovali u hapšenju.

Porodica traži pravdu

"Radije bih da su ga uhvatili i strpali u zatvor, a ne da ga tako masakriraju", kaže Gabrijelova majka.

Gabrijel je i dalje u šoku.

"Ne jede ništa, sve što proguta povrati. Ako bih ga uhvatio i uradio mu ono što je učinio mom malom bratu, koliko godina zatvora bih dobio? Ono što želimo je da policija plati za svoje postupke i da nam šalju policajce koji znaju kako da reaguju", kaže njegov brat.

Advokat porodice Tomas Majer do sada nije imao uvid u slučaj, ali je rekao da "niko nema ništa protiv činjenice da policija hapsi ljude, to je prirodno".

"Ono što mi se čini manje prirodnim je razlika između zaustavljanja i razbijanja glave dječaka starosti 14 godina. Ali često imamo ljude koji izlaze iz pritvora tako", kazao je Majer.

Advokat, koji takođe brani policajce, kaže da razumije sve tačke gledišta i primjećuje veoma napetu situaciju u ovom trenutku između policije i stanovništva.

"Policija je na ivici svojih mogućnosti, a ponekad između policije i mladih građana čovek ima utisak da su u stvari bande jedna protiv druge, ali ne mogu da razumem zašto je 14-godišnje dete uhapšeno i glava mu razbijena", istakao je advokat.

Ovakva situacija sve više plaši Silviju Stevanović, prijateljicu porodice povređenog dječaka.

"Njegov hendikep je nevidljiv. Zamislite, sutra kada izađe napolje, njemu treba vremena da reaguje na ono što mu policija kaže. Ne želim više da ostanem u departmanu 93, to je nepodnošljivo. Pitamo se kakve će posledice Gabrijel imati od svega ovoga, dok onaj ko ga je udarao može mirno da jede sa svojom ženom i decom", kaže Silvija.

(Telegraf.rs)