Novi snimak vršnjačkog nasilja

Dječak druga šutirao u lice, ostali mirno posmatraju VIDEO

  • 01.02.2019. 16:57

Tinejdžer koji nogom zadaje udarac vršnjaku u glavu, dok ostali sve to posmatraju i razgovaraju, snimljen je u centru Subotice, a snimak je ubrzo postavljen na društvenim mrežama.

Incident se odigrao u parku kod Katedrale Svete Terezije Avilske, a zbog ovog vršnjačkog nasilja, pretpostavlja se, među maloljetnicima, policija je pokrenula i istragu.

Na snimku se jasno da vidi da žrtva mirno sjedi na klupi i da ga je nekoliko tinejdžera opkolilo. Jedan, kome se jasno vidi lik, šutira snažno dječaka u lice.

Dječak koji je dobio udarac i dalje mirno sjedi, samo je poslije udarca spustio glavu, dok mu se drugi obraća na mađarskom jeziku i šeta. Ostali u društvu, najmanje njih šestoro, sve mirno posmatraju, a jedan od njih snima nasilje.

Momak koji je brutalno šutnuo vršnjaka govori na mađarskom jeziku:

"Ajde, pričaj, šta se desilo, što ne govoriš! Poslaću te u bolnicu iz koje nećeš izaći! Ajde, otvori se sada, reci šta je bilo", viče nasilnik sa snimka.

Snimak traje minut i 24 sekundi, a među okupljenom djecom oko napadnutog dječaka ima i djevojčica. Prema nezvaničnim informacijama napadu je prethodila rasprava zbog djevojke.

U policiji su rekli da su odmah reagovali i da je u toku identifikacija svih učesnika incidenta. Nadležni preduzimaju neophodne radnje i kažu da će reagovati u skladu sa ovlašćenjima.

"Istraga je još u toku. Čim budemo imali više informacija daćemo saopštenje", kažu u policiji za Blic.

Psihoterapeut Zoran Milivojević kaže da danas ako se nešto nije objavilo u medijima, onda kao da se nije desilo, te otuda potreba da se vršnjačko nasilje snima. Ponašanje ostalih mladića koji ne prilaze da pomognu žrtvi Milivojević tumači kao odobravanje i da je u očima vršnjaka žrtva zaslužila takav tretman nekim svojim postupkom.

"Mladi ljudi razmišljaju crno-bijelo. Za njih je neko dobar ili je loš, ne vide nijanse. Oni kada osude nekoga ne vide da je on čovjek. Nema empatije, saosećanja", rekao je Milivojević za Tanjug.

Dodaje da je udarac nogom u lice znak mržnje, a širenje snimka je potreba da se žrtva dodatno osramoti.

"Škola bi trebalo više da radi, da se razvijaju prijateljski odnosi. Kada imate prijateljski odnos možete biti ljuti na nekoga, iz ljutnje da mu lupite čvrgu, počupate, ali nikako da ga ozbiljno povrijedite", zaključio je on.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)