Barajevo

Direktor škole biće smijenjen jer nije reagovao na vršnjačko nasilje

  • 16.09.2019. 15:57

Dobrivoje Jelić, direktor Srednje škole "Barajevo", u kojoj su prošle nedjelje dvije učenice tukle svoju vršnjakinju, biće smijenjen sutra, piše Informer.

Razlog za Jelićevu smjenu je navodno to što je dva dana znao za ovaj slučaj nasilja nad jednom učenicom, ali o tome nije obavijestio ni školsku upravu ni Ministarstvo prosvjete. On se oglasio tek u petak, kada je snimak užasnog iživljavanja dospio u javnost.

Na snimku se vidi i čuje kako se djevojčice I. O. (15) i D. I. (14) iživljavaju nad svojom vršnjakinjom A. M. (15) u beogradskom naselju Barajevo, u dvorištu škole. Napadnuta A. M. i jedna od djevojčica koje su je tukle učenice su Srednje škole "Barajevo" i idu u isto odjeljenje, dok druga nasilnica pohađa srednju školu na Voždovcu.

Protiv dve nasilne učenice podnijeta je krivična prijava za nasilničko ponašanje po nalogu Tužilaštva za maloljetnike, a one će najvjerovatnije biti i izbačene iz svojih škola.

"Direktor škole iz Barajeva biće smjenjen jer je dva dana znao za čitav događaj, a nije reagovao. Napravio je niz propusta, u školi nema tim za borbu protiv nasilja... Sve su to razlozi za smjenu", navodi sagovornik Informera upućen u ovaj slučaj.

Danas će, prema riječima ministra prosvjete Mladena Šarčevića, biti završen kompletan inspekcijski nadzor Ministarstva prosvete u obe škole, čije su se učenice nasilno ponašale.

"Sve se do detalja provjerava i svi akteri biće adekvatno kažnjeni. Ovo je ujedno i upozorenje direktorima svih škola da moraju da prijavljuju nasilje koje se dešava među đacima u školi. Svako njihovo nepostupanje u ovakvim slučajevima povlači smenu. Mislim da se ovakve nemile scene ne dešavaju tako često kao što pojedini tvrde, ali direktori svakako moraju da vode računa šta se dešava u njihovim školama. Ipak, mislim da neku odgovornost moraju da snose i roditelji nasilne djece", ističe Šarčević.

SVAKO ČETVRTO DIJETE ŽRTVA VRŠNJAČKOG NASILJA: SVE VIŠE AGRESIVNIH DJEVOJČICA

Statistika u Srbiji pokazuje da je svako četvrto dijete žrtva vršnjačkog nasilja. U ogromnom porastu je i nasilje na internetu, kojem je čak 60 odsto djece izloženo, govore podaci koje je nedavno objavila Mreža za decu Srbije.

Takođe, primetan je porast učešća djevojčica u vršenju vršnjačkog nasilja. Psiholog Aleksandra Janković kaže da devojčice na paradoksalan način pokušavaju da se izjednače sa dječacima time što postaju pretjerano agresivne.

"One time pokušavaju da skrenu pažnju na sebe, to je demonstracija moći i sile i nije nešto što je nastalo preko noći. Vidite da su devojčice već dugo prilično verbalno agresivne. Uzroci toga leže u porodici, društvu, razorenom sistemu društvenih vrednosti. Imamo sveprisutnost nasilja u našem društvu i sadržajima koji se nude djeci, kao što su video-igrice", navodi Jankovićeva.

Ona dodaje da moramo sistemski da radimo na suzbijanju agresivnog ponašanja.

"I treba naravno da se usmjerimo na žrtve nasilja, jer one u cijeloj situaciji najgore prolaze. Roditelji te djece često posljednji saznaju da je njihovo dijete žrtva nasilja. Treba poraditi na tome sa detetom da ono jasno kaže da ima problem i da se ne plaši da potraži pomoć", objašnjava Jankovićeva.