Zorana Mihajlović

Dionica Sremska Rača-Kuzmin biće gotova za godinu i po

  • 29.04.2020. 09:37

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je da se na najvažnijim infrastrukturnim projektima u zemlji radi punim kapacitetom, te da očekuje da dionica Sremska Rača-Kuzmin, dio kružnog auto-puta Beograd-Sarajevo, bude završena za godinu i po.


"Sada su se svi stabilizovali, turski Tašjapi radi na izgradnji mosta kod Rače. Mi smo radove počeli prošle godine sa predsednikom Turske i Srbije i očekujemo za godinu i po dana da deonica Sremska Rača–Kuzmin bude završena", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da se iskreno nada da će biti potpisan i ugovor za dionicu Požega-Kotroman, drugi dio tog prstena auto-puta Beograd-Sarajevo.

"Radi se na velikim projektima, kao što su moravski koridor, izgradnja auto-puta od Preljine do Požege, od Sremske Rače do Kuzmina ili obilaznice oko Beograda. Isto tako, rade se i rehabilitacije puteva, a jedna od njih je i dionica od Batrovaca do Kuzmina, koju smo u vreme ove krize završili", rekla je Mihajlovićeva za RTS.

Ona je podsjetila da se radovi izvode i na izgradnji brze pruge od Beograda do Budimpešte, da je probijen tunel Čortanovci i da se gradi najduži i najveći vijadukt u ovom dijelu Evrope, dodavši da će se u oktobru sljedeće godine od Beograda do Novog Sada putovati za 25 minuta, brzinom od 200 kilometara na čas.

Mihajlovićeva je navela da teretni saobraćaj nikada nije stao i da su u punom kapacitetu radila gradilišta.

"To će nam pomoći da ekonomski lakše preživimo i što će nam se dešavati u narednom periodu", rekla je Mihajlovićeva, te napomenula da se svaki metar i kilometar puta, kao i dionice pruge koji se rade u Srbiji, rade po svim svjetskim i evropskim standardima.

Ona je naglasila da je Srbija spremna da otvori i pokrene avio-saobraćaj 18. maja, ali je dodala da će to zavisiti od zemalja EU i kada će i ostale zemlje dozvoliti letove sa svojih aerodroma.

Prema njenim riječima, u EU još nema jasnog dogovora oko otvaranja granica.

"Kada se Evropa otvori, i mi ćemo. Dakle, mi smo spremni, ali moramo da iskoordiniramo aktivnosti sa svijetom... Srbija se polako otvara i vraća normalnom životu, ali opasnost nije prošla", rekla je Mihajlovićeva.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином