Beograd

Dio opozicije blokira ulaze u RTS

  • 13.12.2019. 13:13

Pristalice Saveza za Srbiju od podne se okupljaju ispred ulaza u zgradu Radio-televizije Srbije. Kako su juče najavili, blokiraće sva tri ulaza do 20 sati. Najavu okupljanja osudilo je rukovodstvo RTS-a i novinarska udruženja Srbije.

Predsjednik Narodne stranke Vuk Јeremić naveo je da su se na ovaj potez odlučili jer, kako je rekao, RTS u posljednjih osam godina ne radi svoj posao i da su došli kako bi skrenuli pažnju javnosti da Јavni servis treba bitno datrugačije da se odnosi prema profesiji.

"Ne možete mi reći da građane ne zanima šta se dešava", rekao je Јeremić i pozvao radnike RTS-a da profesionalno obavljaju svoj posao. 

Istako je da će tu biti u narednih osam sati. 

Rukovodstvo RTS-a na najavljenu blokadu reagovalo je juče saopštenjem. 

U posljednjih godinu dana zaposleni na RTS-u izloženi su pritiscima zbog kojih povremeno nisu u mogućnosti da svoj posao obavljaju na profesionalan način.

Nije riječ o verbalnim kritikama koje su za medijski javni servis u Srbiji uobičajene, iako su često neopravdane, neprimjerene i uvredljive.

Riječ je o akcijama dijela političke javnosti u Srbiji koje prelaze granicu pristojnog građanskog ponašanja i političkog djelovanja. U saopštenju se podsjeća da se zaposleni na javnom servisu fizički sprečavaju u obavljanju posla, a imovina RTS-a se oštećuje i uništava.

Zato RTS apeluje na cjelokupnu političku javnost Srbije i svijeta, kao i na i domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja, da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno.

Posebno je neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize, što je pravi opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi.

Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona.