Edi Rama

Dijalog Beograda i Prištine završiti međusobnim priznanjem

08:31, 11.10.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Edi Rama, smatra da dijalog Beograda i Prištine treba da bude okončan međusobnim priznavanjem, da bi potom i ostale zemlje lančano priznale kosovsku nezavisnost.

"Ako (Aljbin) Kurti postane premijer sa njim će Srbija, htjela to ili ne, morati da razgovara", rekao je Rama u Novom Sadu, gdje je učestvovao na trilateralnom sastanku - Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija.

U intervjuu za albanski TV Kljan, Rama je ocijenio da je nesumnjivo da Aljbin Kurti danas predstavlja izraz volje kosovskih birača.

"I ako preuzme vlast na Kosovu on će biti legitiman premijer sa kojim Srbija, htjela to ili ne, treba da komunicira, treba da nađe način strukturisanja jednog procesa dijaloga, koji se ne može zamisliti bez vlade i novog premijera Kosova", rekao je Rama, prenio je portal Kosovo onlajn.

Prema njegovim riječima, Kurti je spreman da preuzme odgovornost, te dodaje da i kosovski politički lideri imaju obavezu da, kako kaže, "guraju napred dijalog koji treba bez sumnje, ponovo pokrenuti, restrukturirati i jasno se fokusirati na njegovo okončanje - priznavanjem Kosova".

Potom bi se, kaže, dogodilo lančano priznavanje kosovske nezavisnosti od drugih zemalja.

Podsjetio je da je lično uvijek bio protiv razmjene teritorija kao načina kojim se skraćuje put jednom procesu koji je mnogo komplikovaniji.

"Međutim, na drugoj strani, rekao sam i ponavljam da je nezamislivo da se dolazi do zaključka ukoliko nema vizije i ukoliko nema volje da se dogovore o graničnoj liniji", naveo je albanski premijer.