Nenad Popović

Dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Rusije

  • 18.12.2018. 15:59

Ako dijalog Beograda i Prištine bude obnovljen, trebalo bi isključivo da se vodi uz posredovanje Rusije i drugih članica Savjeta bezbjednosti UN, izjavio je danas ministar za inovacije Srbije Nenad Popović, na sastanku sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom.

Popović je istakao da formiranje vojske samoproglašenog Kosova označava konačan krah Briselskog sporazuma (pod pokroviteljstvom EU) koji je, kako je istakao, "otkrio prave namere pojedinih zapadnih zemalja da Priština u Briselskom dijalogu sve dobije, a da Srbija sve izgubi".

Iz Vlade Srbije je saopšteno da je Popović prenio zahvalnost Čepurinu na podršci Rusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Popović je istakao da je ta podrška iskazana zahtjevom za održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN nakon što je parlament u Prištini usvojio zakone o formiranju vojske samoproglašenog Kosova, ali i nedavno prilikom glasanja protiv prijema te lažne države u Interpol.

Čepurin je još jednom ponovio stav da će Rusije nastaviti da principijelno poštuje međunarodno pravo i Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN, po kojima je Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi dio Srbije.