Aleksandar Vučić

Dijalog Beograda i Prištine put za dogovor, ali bez poniženja

  • 24.09.2020. 08:49

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je dijalog Beograda i Prištine pravi put za postizanje dogovora, ali da polazna tačka ne može da bude za Srbiju ponižavajuća i neprihvatljiva, a to je takozvana nezavisnost Kosova.

Obraćajući se putem video-linka Generalnoj debati u okviru 75. godina UN, Vučić je istakao da se Srbija suočava sa problemom u pogledu očuvanja teritorijalnog integriteta, odnosno naporima da se uprkos svim preprekama riješi pitanje autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

"Verujemo da će posle dugog i teškog dijaloga moći da se dođe do rešenja, ali budite uvereni da Srbija nikada neće pristati na poniženja. Za nas nije prihvatljivo bilo šta što nije kompromis, a kompromisom obe strane moraju biti podjednako zadovoljne ili nezadovoljne", rekao je Vučić.

On je dodao da smatra da je nedavna obnova dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU, nakon gotovo dvije godine zastoja, svakako prvi korak na tom putu, ali da veliki iskorak predstavlja i nedavno potpisivanje sporazuma u Vašingtonu.

Predsjednik Srbije je pohvalio veoma konstruktivnu i važnu ulogu koju je u postizanju sporazuma imala administracija predsjednika SAD Donalda Trampa, što je važan signal njene posvećenosti pronalaženju trajnog i održivog rješenja za ovo važno pitanje.

Vučić je naglasio da punopravno članstvo u EU predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije, ali da to ne isključuje opredijeljenost za razvoj saradnje i produbljivanje odnosa sa državama svih regiona.

"Negujemo partnerske odnose sa državama Zapada, uključujući sve intenzivniju saradnju sa SAD, ali istovremeno se ponosimo izvanrednim odnosima sa Rusijom i Kinom. I mi to ne krijemo, već smo izuzetno ponosni na naša prijateljstva. Saradnja sa prijateljskim afričkim, azijsko-pacifičkim i južnoameričkim zemljama, takođe je u fokusu našeg spoljnopolitičkog delovanja", naveo je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da unapređenje regionalne saradnje predstavlja temeljno polazište spoljne politike Srbije, koja nastoji da poseban akcenat stavi na razvoj ekonomske saradnje, smatrajući da ovakav pristup može doprinijeti podizanju međusobnog povjerenja, a time i lakšem rješavanju otvorenih pitanja.

On je podsjetio da je liderima iz regiona pokrenuo inicijativu "mini-Šengen" i napomenuo da je ona otvorena i za druge zainteresovane strane na zapadnom Balkanu.

Vučić je naglasio da Srbija pridaje veliki značaj naporima UN na planu očuvanja mira i bezbjednosti u svijetu i istakao da je Srbija vodeća zemlja u regionu zapadnog Balkana i deveta na listi evopskih zemalja sa najvećim doprinosom vojnim i policijskim snagama u misijama UN.

On je ocijenio da krupne promjene na međunarodnom planu koje je donio 21. vijek, samo jačaju potrebu za striktnim poštovanjem Povelje UN i njenih svima poznatih osnovnih principa.

Vučić je u obraćanju citirao američku umjetnicu Isidoru Dankan, koja je nakon Velikog rata primijetila da se "nasilje velikih i moćnih često zna okrenuti protiv njih, a najbolji primjer da se ne treba iživljavati nad malima je mali srpski narod, koji je stavio tačku na jednu carevinu, koja je trajala skoro hiljadu godina".

On je naglasio da, kao predstavnik države i naroda koji je podnio ogromna stradanja i žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma, pridaje veliki značaj obilježavanju 75. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

Vučić smatra da pandemija kovida 19 snažno potvrđuje potrebu i nužnost postojanja i jačanja uloge UN, čije specijalizovane agencije i organizacije poput SZO imaju nezamjenjivu ulogu, ali da UN moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba.

On je zahvalio za pomoć u borbi protiv virusa korona koju je primila Srbije od prijateljskih država kada joj je to bilo najpotrebnije, između ostalih evropskim partnerima, kineskim, kao i ruskim prijateljima.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)