"Amerika" hara regionom

Detalji hapšenja: Heroin prenosili u ukrasnom panelu, dopremljen iz Bugarske FOTO

  • 15.04.2019. 07:18

Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas će biti privedeni članovi grupe "Amerika", predvođeni navodnim vođom Veselinom Raičevićem, zvanim Meda (57). Prije dva dana, pored njega, policija je uhapsila i Imrli Alilija, zvanog Merlin, Aleksandra Stevića i Ashima Jusufija. Oni se sumnjiče za nedozvoljenu trgovinu narkoticima.

Na presjecanju velikog krijumčarskog lanca heroinom radili su pripadnici Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), beogradske policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK UKP MUP Srbije) u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal. Prema nezvaničnim saznanjima, u Bugarskoj je privedena i peta osoba - Marija Dimitrova Peltekova.

Članovi ove grupe praćeni su nekoliko dana, a akcija je započela u subotu ujutru kada je na Graničnom prelazu Preševo iz Makedonije u Srbiju ušao Jusufi.

"On je bio u autobusu, koji je saobraćao na relaciji od Skoplja do Niša",navodi izvor "Novosti".

"Kod sebe je imao kofer. Kada je izašao na autobuskoj stanici u gradu na Nišavi uzeo je taksi. Uputio se ka bugarskoj granici", naveo je izvor lista.

Iz Bugarske u Srbiju je, u međuvremenu, ušla Marija Dimitrova Peltekova. Ona je čekala da dođe Jusufi nedaleko od granice. Kako se pretpostavlja, ona mu je predala panel ukrasnu ploču, uvijenu u celofan, u kojoj je bilo sakriveno dva kilograma heroina. Jusufi, koji je inače, makedonski državljanin, uputio se taksijem nazad za Niš. Tamo je ušao u autobus za Beograd, a Bugarka se odmah vratila u svoju zemlju.

Jusufi je stigao u Beograd gdje ga je, kako se sumnja, sačekao jedan od članova grupe. Uputili su se u poznati beogradski restoran, gdje ih je čekao kupac. Tokom primopredaje u lokal je upala policija i pohapsila ih. Interesantno je, međutim, da je Raičević nekoliko trenutaka ranije izašao iz te kafane. Uhapšen je u automobilu u neposrednoj blizini.

Bezbjednosne službe Srbije, ali i regiona, imaju podatke da pripadnici nekadašnje grupe "Amerika" već izvjesno vrijeme sarađuju sa Albancima u poslovima sa trgovinom narkotika. Drogom, osim crnog tržišta u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, snabdijevaju i pojedine zemlje EU, poput Austrije.

Interesantno je da zloglasna kriminalna grupa "Amerika", prema obavještajnim podacima srpskih bezbjednosnih službi, koja je harala devedesetih godina prošlog vijeka, više ne postoji u obliku u kakvom je bila do prije petnaestak godina. Pojedini njeni istaknuti članovi, međutim, formirali su sopstvene "ekipe" sa kojima su nastavili kriminalne poslove.


UBISTVA VOJE AMERIKANCA

Klanu "Amerika" pripisano je više od 20 ubistava počinjenih u Njemačkoj, Švedskoj, Sloveniji, Holandiji, Italiji, Mađarskoj i zemljama bivše SFRJ. Smatra se da su je formirali Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac, njegov brat Veselin i Mileta Majkić. Samo za ime Voje Amerikanca vezano je desetak likvidacija po Beogradu.

Interesantno je da je Voja Amerikanac nestao pod sumnjivim okolnostima i da njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)