Izlaganje u Hagu

Del Ponte: Haradinajeve ruke su krvave, on je gospodar rata

  • 04.08.2019. 08:32

Sve detaljno Počinjeni zločini su užasni, okrutni i nasilni. To su ubistva, proterivanja, mučenja, silovanja, otmice, nasilna zatvaranja i najokrutnija zlostavljanja, navela je Karla del Ponte

Zločini koje je tokom sukoba na Kosovu počinio bivši vođa terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuš Haradinaj sa svojim saradnicima su užasni, okrutni i nasilni. On je gospodar rata, njegove ruke su okrvavljene!

Ovako je ukratko bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, na početku sudskog procesa u Sheveningenu 2007, opisala zlodela Haradinaja i njegovog poručnika i zatvorskog čuvara.

Nevin icivili

"Pred vama su tri čoveka optužena za zločine - užasne, okrutne i nasilne zločine. Zločine ubistva, proterivanja, mučenja, silovanja, otmice, nasilnog zatvaranja i najokrutnijeg zlostavljanja, zločine koji su se dogodili daleko od pogleda, daleko od očiju međunarodnih posmatrača - navela je ona.

Dodala je da ne treba nimalo sumnjati da „ova tri čoveka - ovaj gospodar rata, njegov poručnik i njegov zatvorski čuvar - imaju okrvavljene ruke“.

"I to krvlju nevinih civila, žrtava koje nisu podržavale optužene, ni ciljeve OVK, žrtava koje su često bile i same ranjive i koje su sistematski bile napadane, otimane, ubijane i prisiljene da nestanu. Da su optuženi uspjeli u svom naumu, njihove žrtve ne bi nikad više bile viđene. Bile bi jednostavno ubrojane među druge užase ovoga sukoba i doslovno bi potonule bez traga u neme vode Radonjićkog jezera, u unutrašnjosti zone Dukađin. Ali ubijene žrtve u ovom slučaju nisu nestale. Njihova tijela i njihove priče su otkriveni", navela je Del Ponteova u uvodnoj riječi u procesu protiv Haradinaja i dvojice njegovih saradnika.

Okrutna ubistva

Kako je istakla, nema ničeg plemenitog ni junačkog u vezi sa zločinima u tom predmetu.

"Nema ničeg rodoljubivog ni čestitog u vezi s njima. To su bila okrutna i krvava ubistva. Ova trojica optuženih bila su banditi u uniformi i vrhovni komandanti, to se pokazalo kao zlokobna i smrtonosna kombinacija za žrtve iz ovog predmeta", kazala je Del Ponteove.

Ona je tada ukazala i da su brojni svjedoci zvjerstava OVK bivali zaplašeni, da su neki nestajali ili pak bili ubijeni. Haradinaj je na kraju oslobođen u Hagu 2012, ali se ovih nedjelja opet našao na listi kosovskih Albanaca kojima će se suditi pred novoosnovanim sudom za zločine OVK.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок