Stalna misija Rusije u NATO

Dan početka bombardovanja tragičan datum u modernoj istoriji Evrope

  • 24.03.2019. 12:18

Zapadne države nisu izvukle pouke iz tragedije izazvane prije 20 godine kada je SR Јugoslavija bila na meti bombardovanja NATO, saopšteno je danas iz Stalne misije Rusije u NATO.

"U modernoj istoriji Evrope, 24. mart je sigurno tragičan datum. Na ovaj dan prije tačno 20 godina, iskušenje je prevagnulo da se rješenje veoma osjetljivih međuetničkih i međuvjerskih problema u Јugoslaviji ne traži kroz diplomatiju već putem jednostavne i brze metode "vojne hirurgije", pritom obilazeći međunarodno pravo i bez dozvole Savjeta bezbjednosti UN", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da su rezultat bombardovanja i raketnih napada uništenje civilne inftrastrukture, a da su civili za NATO postali "kolateralna šteta".

"Na žalost, koraci načinjeni u Iraku i Libiji pokazuju da pouke nisu izvučene iz dramatičnih dešavanja na Balkanu", ističe se u saopštenju.

Prije 20 godina, 24. marta, počeli su vazdušni napadi NATO-a na tadašnju SR Јugoslaviju, uz korištenje municije sa osiromašenim uranijumom.

Napadi su trajali bez prekida 78 dana, tokom kojih su teško oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Prema procjenama različitih izvora, poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Odluka o početku napada na SR Јugoslaviju donesena je bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, a bombardovanje je okončano 78 dana kasnije usvajanjem Rezolucije 1244.

Naredbu o početku akcije pod nazivom "Saveznička snaga" američkom generalu Vesliju Klarku prenio je 23. marta tadašnji generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Тагови: