Srbija

Dan odluke: Krizni štab odlučuje o mjerama

  • 11.01.2021. 07:15

Sredinom decembra usvojene su mere Kriznog štaba kojima je trebalo da se spriječi širenje virusa korona za praznike, a njihovo važenje je bilo oročeno do 10. janura. Da li će ove mjere nastaviti da važe ili će biti uvede nove, o tome će danas vijećati Krizni štab.

Premijerka Srbije Ana Brnabić juče je najavila da će Krizni štab zasijedati danas i da će se raspravljati o mjerama za ulazak u zemlju, školama i mjerama za privredu. Zasijedanje je zakazano u 10 sati, piše Blic.

- Sutra ćemo usvojiti nove mjere ili donjeti odluku o produženju akutelnih mjera - rekla je Brnabić.

Novina koja je uvedena u decembru bila je obavezno PCR testiranje svih koji ulaze u Srbiju. Tada je navedeno da je ova mera uvedena zbog praznika kada tradicionalno imamo najviše gostiju iz inostranstva.

Ova mjera čini se imala uticaja pa je ove godine zaista manje bilo gostiju iz inostranstva, a shodno tome i manje okupljanja. Ipak, pred nama je još jedan praznik koji se tradicionalno slavi kod nas, a to je doček Pravoslavne Nove godine pa se nameće pitanje da li bi Krizni štab mogao da zdrži meru obaveznog testiranja ili da je ukine.

O tome je govorio i ministar zdravlja u Vladi Srbije Zlatibor Lončar koji je takođe nagovestio da će to biti jedna od tema za diskusiju. On je rekao da isključivo od epidemiološke situacije zavisi da li će mjere na granicama biti produžene i poslije 10. januara.

- Sve će zavisiti od epidemiološke situacije kakva bude u tom momentu: koliko ima pregleda, koliko zaraženih, kakva je popunjenost bolnica, obuhvat vakcinacijom... Samo na osnovu toga ćemo donositi mjere. Nama nije cilj da nekoga maltretiramo, niti da otežavamo putovanja. Na prvom mjestu je zaštita građana i zdravstvenog sistema - rekao je Lončar.

Napominje da će, ako situacija bude dobra, biti urađeno sve što je moguće da se olakša građanima da ulaze i izlaze iz Srbije.

- To sve od nas zavisi. Ako se budemo ponašali po preporukama, biće nam bolji rezultati, moći ćemo te mjere da relaksiramo - istakao je ministar i apelovao na sve da ne izlaze prerano sa stavovima da će mjere da popuštaju, ostanu iste ili da budu pooštrene, jer to izaziva konfuziju kod građana.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.