Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Za unapređenje regionalne saradnje

  • 14.02.2019. 15:40

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da unapređenje regionalne saradnje i odnosa sa susjednim zemljama predstavlja ključan momenat spoljne politike Srbije.

Dačić je u obraćanju polaznicima 8. klase Visokih studija bezbjednosti i odbrane istakao da će Srbija nastaviti da pruža maksimalan i konstruktivan doprinos svim procesima usmjerenim ka jačanju i diverzifikaciji saradnje.

"Nasleđene probleme koji su ozbiljni i teški, ali i sva druga otvorena bilateralna pitanja sa susjedima rješavaćemo iskrenim dijalogom i spremnošću na kompromis", rekao je Dačić.

On kaže da je Srbija ključni faktor za regionalnu stabilnost, te da je međunarodni faktori priznaje kao kredibilnog i odgovorno partnera i faktor koji učestvuje u rješavanju problema, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je ponovio i da su Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa i najveći političko-bezbjednosni izazov.

"Očuvanje interesa Srbije na Kosovu i Metohiji i u vezi sa Kosmetom ostaje zadatak i cilj kome stremimo, ali nećemo odustati od naše posvećenosti dijalogu i kompromisu, što je jedini način pronalaženja održivog i stabilnog rješenja", rekao je Dačić.

Prema njegovim rječima, nametanje rješenja i politika svršenog čina, bez obzira od koga dolazi, su recept za neuspjeh i dodatnu destabilizaciju.

On je ukazao i da je, sa bezbednosnog aspekta za region, izuzetno značajna uloga Kfora na Kosovu i Metohiji i to u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.

"Srbija u potpunosti podržava mandat Kfora i veoma je važno da ta misija ne smanjuje prisustvo na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

On je naveo i da Kfor nije samo garant bezbednosti srpske zajednice, njene imovine i kulturnog nasljeđa, već i važan garant njihovog fizičkog opstanka.

Dačić je ponovio i da su za zvanični Beograd apsolutno neprihvatljive aspiracije Prištine da promjenom i mandata takozvanih Kosovskih bezbjednosnih snaga otpočne proces njihove transformacije u oružane snage.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.