Biće novi predsjednik Narodne skupštine

Dačić: Vučić me nije pustio niz Miljacku, šta god da mi je ponudio, rekao bih - DA!

08:37, 22.10.2020.
Izvor: Kurir
Jedno od najvećih iznenađenja na političkoj sceni u Srbiji je nova pozicija lidera SPS Ivice Dačića - biće predsjednik Narodne skupštine!

U javnosti su istog trenutka krenule spekulacije i pitanja da li je na ovaj način degradiran i kakva je sudbina ostalih ministara SPS. U prvom intervjuu nakon ovih vijesti, Dačić za Kurir kaže da mu je čast da bude na čelu parlamenta. Posebno ističe da ga u poslu ne motivišu funkcije, nego doprinos koji može da pruži, te će i ovu, kako kaže, obavljati posvećeno.

Velika je promjena vaše pozicije. Kako ste reagovali kad vam je predsjednik Vučić to predložio?

- Očigledno je da sam reagovao pozitivno i da sam rekao „da“. Isto bi bilo i da je ponuda ministarsko mjesto, a isto bi bilo i da je ponuda da SPS ne bude u koaliciji. Svi već jednom morate da shvatite da SPS i meni kao lideru nisu na prvom mjestu funkcije, direktorske pozicije, fotelje. Na prvom mjestu mi je da država ide u dobrom pravcu, da se uzdižu nacionalni interesi, a ne interesi pojedinaca. Kad kažem rekao bih „da“ na bilo koju od pomenutih opcija, to ne znači da je Dačić neko ko samo klima glavom, nego to znači da Dačić zna kako su prošli izbori i da je SNS s Vučićem na čelu ubjedljivo pobijedio. Ali isto tako i Vučić zna šta taj Dačić može da pruži i da je SPS korektan i bitan koalicioni partner i da nam je primarni cilj nastavak politike koju smo godinama zajedno uspješno sprovodili i usmjerili zemlju na pravi kurs.

Postoje komentari da ste degradirani, kažu da vas je Vučić pustio niz „Miljacku“, da li je tako?

- Pa da li hoćete da mi kažete da je degradiranje voditi najviše zakonodavno tijelo?

Kažem da su to komentari.

- Komentari su razni i uvijek će ih biti, ali iskusni političari rade svoj posao, a komentatori kritikuju. Pa kritikuju i Vučića, kritikuju cijelu vladu, pa kritikuju i ljekare... Ja sam već rekao da će meni biti čast da budem na čelu parlamenta i s mojim političkim iskustvom od 30 godina to ću, bez dileme, obavljati dobro. Moj cilj je da štitim ugled i snagu institucije i ovo je prvi put od uvođenja višepartijskog sistema da je jedan šef stranke postao predsjednik Narodne skupštine. A da li sam Vučiću tražio nešto - ne, nisam. Ni za sebe ni za druge.

Kad ste pomenuli druge, šta će biti sa ostalim ministrima iz SPS?

- Mi smo imali pet ministara u odlazećem sazivu i svako od nas je bio tu da bi dao najbolje od sebe, a ne da bi uzeo najbolje za sebe. Podjednako će biti i ako u novom sazivu budu dva mjesta ili jedno mjesto ili nijedno. SPS je stranka dobrih kadrova i snaga naše partije je kontinuitet u kvalitetu i opstajanju. Tako će i biti. A ne da li će neko da ugrabi neku fotelju. I to će vam potvrditi svaki od naših ministara.

Bićete na čelu parlamenta koji gotovo da nema opoziciju, da li je to izazov?

- Tačno. Parlament treba da bude politički ring, da bude mjesto dijaloga i diskusije sa opozicijom. Međutim, uprkos tome što je cenzus spušten, brojne stranke nisu uspjele da uđu u Skupštinu. Kao što je najavljeno, ovo će biti vlada ograničenog trajanja i opšti izbori će biti u aprilu 2022. Sve stranke će imati priliku da ponovo odmjere snage.

Umorio sam se od putovanja, nisam uživao

U dva mandata ste bili šef diplomatije, proputovali ste čitav svijet, hoće li vam to vam nedostajati?

- Pa ja sam od putovanja umoran! Ljudi misle da su ta putovanja uživanje. Nisu. Bio sam u gradovima koje nisam vidio dalje od aerodroma, to je posao, sastanci, jasan protokol, nekoliko sati i nazad. Nema tu ličnog zadovoljstva niti osjećaja da se negdje putuje.