Sastanak sa šefom Misije UN

Dačić: Važno prisustvo Unmika na Kosmetu

  • 03.06.2019. 17:31

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ukazao je na značaj kontinuiranog razmatranja situacije na Kosovu i Metohiji na sjednicama Savjeta bezbjednosti UN, kao i na važnost prisustva Unmika u južnoj pokrajini, posebno imajući u vidu nedavna dešavanja.

U razgovoru Dačića sa šefom Unmika Zahirom Taninom, koga je primio uoči sjednice Savjeta bezbjednosti UN o radu Unmika, 10. juna u Njujorku, iskazana je zabrinutost zbog složene političke i bezbjednosne situacije na Kosmetu, sa fokusom na posljednji upad kosovskih specijalaca na sjever Kosova i neprimjerenu upotrebu sile, ne samo nad srpskim narodom, već i pripadnicima osoblja Misije UN. 

Ocijenjeno je da predstojeća sjednica Savjeta bezbjednosti, odnosno izvještaj koji će generalni sekretar UN podnijeti o radu Unmika, predstavlja priliku za razmatranje svih problema na Kosmetu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. 

Izraženo je očekivanje da će Misija UN nastaviti sa sprovođenjem mandata u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244. 

Predstojeća sjednica ujedno će predstavljati priliku i za osvrt na primjenu Rezolucije 1244, 20 godina nakon njenog usvajanja, sa čim se Tanin saglasio, ukazujući na značaj daljeg ulaganja napora u pronalaženju rješenja za pitanje Kosova i Metohije, piše u saopštenju.