Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Ulazak u Srbiju od 1. juna, ali uz negativan test na koronu

  • 13.05.2020. 07:59

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će od 1. juna granice Srbije biti otvorene za ulazak državljana BiH, Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije uz negativan test na virus korona, dok sva ograničenja ostaju za državljane zemalja EU sa kojima nema nikakvih razgovora prije 15. juna, jer je takav stav EU.

On je naveo da je odluka koja će važiti za građane ovih zemalja regiona jednostrana, odnosno da je to stav Srbije, dok će za odlazak građana Srbije u te zemlje važiti propisi koje je svaka od njih donijela pojedinačno.

Dačić je sinoć za RTS rekao da se granice otvaraju prema ovim zemljama regiona jer nisu članice EU.

On je napomenuo da strani državljani i dalje ne mogu da uđu u zemlju jer nije liberalizovano kretanje nigdje u Evropi, pa ni u Srbiji, odnosno da je za ulazak svakog pojedinačnog stranog državljanina, osim propisanog testa na korona virus ne starijeg od 72 časa, potrebno posebno odobrenje komisije čiji su članovi predstavnici više ministarstava Srbije.

Dačić je dodao da državljani Srbije mogu da uđu u zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na virus korona, ne stariji od 72 časa, dok stranci moraju da imaju i odobrenje posebne komisije.

"Odobrenje se donosi za pet minuta i radi se, pre svega, o poslovnim putovanjima", naveo je Dačić.

On je rekao i da je problem što u zemljama u okruženju, EU, kao ni u svijetu, povodom pandemije virusa mjere nisu standardizovane, i da svega nekoliko zemalja i dalje bez ograničenja primaju strane državljane, među kojima su Velika Britanija i Meksiko.

Dačić je podsjetio da Srbija i sada prihvata dolazak svojih državljana iz bilo koje zemlje, ali da je pitanje kako oni mogu da dođu, jer je potrebno da se otvore humanitarni koridori u slučaju tranzita preko treće zemlje, za šta se traže garancije.

Prema jučerašnjoj odluci Vlade Srbije, državljani Srbije mogu da uđu u Srbiju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na virus korona, ne stariji od 72 časa.

Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, svi državljani Srbije, bez izuzetka, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana, predviđeno je protokolom koji je Vlada usvojila o ulasku državljana Srbije i stranih državljana u Srbiju.

Kada je riječ o stranim državljanima, oni mogu u Srbiju ući uz dva uslova - negativan PCR test na virus korona ne stariji od 72 časa i potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja Srbije, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ova potvrda može se pribaviti u Ambasadi Srbije ili konzulatu u zemlji iz koje strani državljanin dolazi. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)