Ministar spoljnih poslova

Dačić: Tiha revizija Dejtonskog sporazuma kroz odluke Ustavnog suda

14:31, 18.02.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da odluku Ustavnog suda BiH o uknjižavanju poljoprivrednog zemljišta Republike Srpske na BiH, kojom izlazi iz svojih ingerencija, vidi kao tihu reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma u korist Bošnjaka.

Dačić je ocijenio da Bošnjaci pokušavaju da od BiH, koja je zajednička zemlja tri konstitutivna naroda i dva entiteta, naprave unitarnu zemlju u kojoj će oni imati većinu.

"Muslimani smatraju da u ovom trenutku imaju skoro većinu, a to će dovesti do toga da se povremeno ukidaju principi ravnopravnosti", rekao je Dačić za Televiziju "Prva".

On je podsjetio da je Dejtonski mirovni sporazum definisao jasna pravila i ulogu Ustavnog suda, pa je zato problem što posljednja odluka o knjiženju zemljišta premašuje ingerencije tog suda.

"Ustavni sud odlučuje o onome što su ingerencije BiH kao države, a zemljište i šume nisu vlasništvo BiH i ta odluka prelazi ingerencije Ustavnog suda", istakao je Dačić.

Riječi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika "Doviđenja BiH, dobrodošao `RSegzit`", Dačić je naveo da vidi kao političku borbu i jasnu poruku "da će muslimani ako nastave sa ugrožavanjem ravnopravnosti Srba i Hrvata imati probleme".

"Srbi neće dozvoliti ukidanje Republike Srpske", rekao je Dačić.

On je rekao da je SDA, najveća muslimanska stranka u BiH, formirana na politici Alije Izetbegovića koji je prije 40 godina definisao u Islamskoj deklaraciji da se islamska država može formirati kada muslimani imaju većinu.

"Sada misle da oni imaju većinu, a to je bila i tema pre nekoliko meseci na kongresu SDA", napomenuo je Dačić.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su sinoć informaciju u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka kojima se obavezuju predstavnici Srpske u institucijama BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.