Srbija želi da se postigne dogovor sa Prištinom

Dačić: Teško do rješenja, ako se očekuje da Beograd prizna nezavisnost

  • 02.03.2019. 12:16

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija želi da se postigne dogovor sa Prištinom, ali da će do toga teško doći ako neko očekuje da je rješenje kosovskog problema da Beograd prihvati nezavisnost.

"Mi nećemo preduzimati ništa što će remetiti dijalog, ali ako neko očekuje da je rješenje problema da mi prihvatimo nezavisnost Kosova, a ne da se u Prištini stvori dovoljna politička mudrost da se ide u kompromise, tu će teško biti dogovora", rekao je Dačić u obraćanju na Ekonomskom forumu u Delfima u Grčkoj. 

Dačić je poručio da ne treba biti naivan i misliti da će Kosovo i Albanija biti dvije države, jer "oni hoće veliku Albaniju", te napomenuo da je u Prištini više albanskih nego kosovskih zastava. 

On je u svom govoru podsjetio i da je sukob Srbije i Turske bio na Kosovu, da su u vrijeme turske okupacije Srbi protjerivani sa Kosova, a naseljavani Albanci, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. 

"Na Kosovu je bio prvi srpski glavni grad - Prizren, a sada u tom gradu ima 25 Srba, to je posljedica etničkog čišćenja kroz vijekove", istakao je Dačić. 

Za Kosovo je Dačić rekao da je riječ o istorijskom identitetu srpskog naroda, te da je tu nastala Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve. 

Šef srpske diplomatije ukazao je da je veoma problematično pravo da neka nacionalna manjina koja na dijelu teritorije čini većinu može da stvori državu bez saglasnosti zemlje od koje hoće da se otcijepi. 

"Kad Katalonija želi da uradi jednostrane poteze, to je za EU neprihvatljivo, a za neke zemlje EU bilo je prihvatljivo da priznaju jednostrane akte Kosova. Riječ je o dvostrukim standardima", napomenuo je Dačić. 

On je rekao da Srbija želi da uđe u EU, te da se nada da će Unija opstati dok se to ne desi. 

"Za nas je pitanje teritorijalnog integriteta, važno kao i za vas Grke, kao i za vas na Kipru. Srbija najsnažnije podržava teritorijalni integritet Kipra. Treba da više koristitimo naš region. Imamo puno zajedničkih interesa i zajedno možemo da definišemo naš pristup u odnosu na neke druge regione", rekao je Dačić. 

Dačić je čestitao na postignutom dogovoru Atine i Skoplja, gdje je, kako je rekao, spor bio u vezi sa imenom, a ne teritorijom, te ocijenio da je svaki problem moguće riješiti ako postoji politička volja.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?