Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Susret Vučića i Putina potvrda najboljih odnosa

  • 03.12.2019. 17:45

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da su odnosi Srbije i Rusija do sada najbolji i da će sutrašnji susret predsjednika dvije zemlje Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina u Sočiju to i potvrditi.

"Susret u Sočiju Vučića i Putina biće još jedna potvrda ne samo te činjenice, već i obostrane spremnosti da i dalje napredujemo i još više uzdižemo našu saradnju", rekao je Dačić za agenciju TASS.

On je naglasio da su teme za razgovor Vučića i Putina brojne, od unapređenja ekonomske saradnje, do važnih političkih i geopolitičkih pitanja, poput odnosa u regionu Balkana.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je Rusija partnerska i prijateljska zemlja, koja razumije poziciju Beograda na međunarodnom planu.

Dačić je dodao da Rusija ne oklijeva da podrži Srbiju gdje god je to potrebno.

"Naša pozicija prema Rusiji je krajnje iskrena i partnerska, budući da se nismo priključili sankcijama protiv nje, niti ćemo to činiti", poručio je Dačić.

Kada je riječ o vojnim savezima, Dačić naglašava da Srbija ne planira da postane članica NATO-a, jer se velika većina građana protivi toj ideji.

On je za agenciju TASS naveo da je stav Srbije o članstvu u NATO-u veoma jasan i da je Beograd zadovoljan trenutnim nivoom saradnje, koja se stalno razvija.

"Što se tiče članstva u NATO-u, Srbija tu ima veoma jasan stav. Ne želimo da postanemo članica Alijanse, kao što to ne želi ni velika većina građana. I Srbija i NATO su zadovoljni trenutnim nivoom saradnje, koja je veoma dobra i stalno se razvija", rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da se Srbija drži politike vojne neutralnosti, što znači da ne želi da bude dio nijednog međunarodnog vojnog saveza.

"Nemamo ambicije da se saradnja pretvori u stalno članstvo. Kao što znate, Srbija se drži politike vojne neutralnosti, što znači da ne bude deo nijednog međunarodnog vojnog saveza", dodao je ministar spoljnih poslova, koji vrši i funkciju prvog zamjenika premijera Srbije.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.