Uvođene takse  

Dačić: Suočeni smo sa trgovinskim ratom

  • 21.11.2018. 20:42

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da su najnovije mjere Prištine da poveća takse za proizvode iz Srbije za 100 odsto akt neprijateljstva i objavljivanje rata Srbiji na ekonomskom planu.

"To što je preduzela Priština je mera očajnika koji nema šta više da preduzme - to nisu mere nego objavljivanje rata Srbiji na ekonomskom planu", smatra Dačić. 

On je naveo da su ovakve mjere donesene i da bi se prinudila međunarodna zajednica da prihvati sve zahtjeve Prištine i da bi se isprovocirala teška politička situacija. 

"Suočavamo se sa `trgovinskim ratom`", izjavio je šef srpske diplomatije. 

Prema Dačićevim riječima, do toga je dovela i politika nekažnjavanja samoproglašenog Kosova. 

"Ovo nije proba za Srbiju, nego za EU, međunarodne organizacije, ali i za velike sile", rekao je Dačić za TV "Pink". 

Priština, prema Dačićevoj ocjeni, ima strategiju da dovede zapadne zemlje pred svršen čin i da svojim jednostranim aktima izazove takvu situaciju da izvuče najviše što može, jer joj se, očigledno, žuri. 

"Ne mogu da uđu u međunarodne organizacije, neće dobiti viznu liberalizaciju, ne mogu da nateraju Srbiju da prizna Kosovo, a smanjuje se broj zemalja koje su ih priznale. Pre tri godine falilo im je osam glasova da dobiju dvotrećinsku podršku u Interpolu, a danas 36 glasova. U celoj toj situaciji na delu su pretnje i primena sile", istakao je Dačić. 

Dačić je rekao da očekuje da odgovornost preuzme međunarodna zajednica i naveo da je u pitanju njen kredibilitet. 

On je poručio da je jasno da su poslije glasanja u Interpolu svi dobili poruku da se ništa ne može uraditi bez razgovora sa Srbijom. 

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je spreman za nastavak dijaloga, ali se postavlja pitanje o čemu uopšte da se priča u ovim uslovima. 

On je rekao i da se može zamisliti šta bi bilo kada bi Srbija uvela nekome takve takse, recimo Hrvatskoj, od 100 odsto i dodao da bi reagovao i Savjet bezbjednosti UN. 

Dačić je prisustvovao sastanku u Predsjedništvu Srbije gdje se Vučić sastao prvo sa ambasadorima Rusije i Kine, a potom i sa ambasadorima zemalja Kvinte. 

"Predsednik Vučić je sazvao sastanke da bi upoznao ambasadore sa težinom situacije i merama iz Prištine protiv Srbije za koje niko ne može da kaže da spadaju u red ekonomskih mera", dodao je Dačić. 

Vlada Kosova uvela je novu carinu od 100 odsto na proizvode iz BiH i Srbije, s ciljem, kako je obrazloženo, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i "kosovske državnosti".