Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Strateško partnerstvo biće kruna odnosa

  • 10.12.2019. 10:00

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će tokom zvanične posjete predsjednika Aleksandra Vučića Atini biti potpisana deklaracija o strateškom partnerstvu dvije zemlje koja će predstavljati krunu tradicionalno prijateljskih i bratskih odnosa.

On je ukazao da će to predstavljati najviši nivo političkih odnosa između dvije zemlje.

"Imamo sa Grčkom izuzetno dobre političke odnose. Treba da unapredimo ekonomske odnose, treba da napravimo dogovore koji će omogućiti da to prijateljstvo između naša dva naroda rezultira i visokim stepenom saradnje u svim oblastima", rekao je Dačić za RTS.

On je naglasio da je za Srbiju izuzetno značajan stav Grčke o Kosovu i Metohiji i podsjetio da su grčki predsjednik Prokopis Pavlopulos i premijer Kirijos Micotakis potvrdili da se on neće mijenjati.

"Formiraćemo i trilateralu sa Kiprom, što će još više osnažiti naše stavove, zato što Kipar tradicionalno ima veoma čvrste stavove protiv jednostranih akata u vezi sa teritorijalnim integritetom", rekao je Dačić.

On je naglasio da će jedna od ključnih tema tokom razgovora u Atini biti migrantska kriza, koja je problem EU koji se "preliva i na naša leđa".

"EU nema jedinstven pristup svemu tome, pa su zemlje koje su najviše izložene u najvećoj opasnosti. Ne postoji ni solidarnost, niti zajednička politika kako će se odnositi prema tome, tako da je to potencijalno veliki problem. To je tema koja prevazilazi naše bilateralne okvire", rekao je Dačić. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)