Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Srbi podnijeli najveću žrtvu u Drugom svjetskom ratu

  • 08.05.2020. 21:50

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je, na neformalnom sastanku na visokom nivou Savjeta bezbjednosti UN, da su u Drugom svjetskom ratu u tadašnjoj Jugoslaviji ubjedljivo najveću žrtvu podnijeli Srbi.

On je, na video-debati povodom obilježavanja 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata, podsjetio da su u logorima smrti u tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj /NDH/, savezniku fašističke Njemačke, na najokrutniji način mučeni i ubijani Srbi, Jevreji i Romi, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"U četiri ratne godine pokušano je sistematsko istrebljenje pripadnika mog naroda i nad njima su činjeni najgnusniji zločini", rekao je Dačić na video-skupu pod nazivom "75 godina od završetka Drugog svjetskog rata na evropskom tlu - naučene lekcije za sprečavanje budućih katastrofa, odgovornost Savjeta bezbjednosti UN".

Ističući da se lekcije jednog od najvećih užasa naše civilizacije nikako ne smiju zaboraviti, Dačić je podsjetio na razmjere patnje i stradanja koje je Drugi svjetski rat donio tadašnjoj Jugoslaviji, koja se po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika, nažalost, našla na trećem mjestu u svijetu, sa 1,7 miliona žrtava, uglavnom Srba.

On je naveo da su pripadnici srpskog naroda, zajedno sa državama saveznicima, uspjeli da se odupru i pobijede okupatora i time sebe upišu zlatnim slovima u istoriju čovječanstva, a svoje potomke zaduže da njeguju sjećanje na ovo veliko stradanje, ali i na veliku pobjedu.

"Nažalost, svedoci smo da danas postoje tendencije da se ona umanji, njen značaj relativizuje unošenjem novih tumačenja, pa čak i da se zločini dovedu u pitanje. Takav pristup je neprihvatljiv pre svega zbog ogromne žrtve koju su podneli naši preci", naglasio je Dačić.

On je ukazao na povremeno pribjegavanje jednostranim mjerama i akcijama, te dodao da je pogubnost takvog pristupa osjetila Srbija, kada je na nju, odnosno SR Jugoslaviju, 1999. godine izvršena agresija bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN.

Nakon toga, podsjetio je Dačić, jednostranim aktom kojim su privremene institucije u Prištini proglasile nezavisnost takozvanog Kosova prekršena je rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244 i ozbiljno ugrožena stabilnost Srbije, ali i cijelog regiona.

Dačić je istakao da je Srbija u potpunosti posvećena pronalaženju kompromisnog rješenja za pitanje Kosova i Metohije, te dodao da bi u ovom procesu dijaloga sa Prištinom, upravo UN i Savjet bezbjednosti trebalo da imaju završnu riječ.

"Kao predstavnik države i naroda koji je podneo ogromna stradanja i žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma tokom Drugog svetskog rata, želim da poručim da svi zajedno imamo moralnu obavezu da čuvamo sećanje na pouke ovog najrazornijeg sukoba u novijoj istoriji, kao i da se zajednički suprotstavimo bilo kakvom pokušaju relativizacije događaja iz Drugog svetskog rata", dodao je Dačić.

Sastanak, koji je održan posredstvom video konferencije, otvorili su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj, zamjenik generalnog sekretara UN Rozmari di Karlo i Timoti Snajder, profesor istorije na Univerzitetu Jejl.

Na skupu, održanom na inicijativu Estonije, učestvovali su predstavnici 80 država, među njima 45 ministara spoljnih poslova iz Francuske, Njemačke, Turske, Poljske, Ukrajine, Austrije, Grčke, Brazila, Italije i drugih država.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм