Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Sjednica poruka ljudima na Kosmetu da nisu ostavljeni

  • 24.04.2020. 18:25

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je na video-sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji da njeno održavanje predstavlja snažnu poruku ljudima na Kosmetu da nisu ostavljeni sami u teškim uslovima pandemije virusa korone.

Dačić je istakao da je Srbija preduzela odlučne mjere da pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji u suzbijanju epidemije, dostavila medicinsku i zaštitnu opremu, poslala ljekare i medicinske radnike, ali i od početka pokazala spremnost na punu saradnju sa Albancima i zajednički rad sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini u borbi sa epidemijom.

- Među zaraženima sa Kosova i Metohije koji se liječe u centralnoj Srbiji ima i Srba i Albanaca, a prošle nedjelje smo Institutu za javno zdravlje u Prištini donirali 1.000 testova za utvrđivanje prisustva virusa korona - rekao je Dačić.

On je naglasio da će Srbija nastaviti da svima pruža pomoć i solidarnost, jer smatra da su sada najvažniji ljudski životi i borba sa virusom korona i napomenuo da će se zato "samo kratko osvrnuti na protekli period koji izvještaj obuhvata".

Šef srpske diplomatije podsjetio je i naglasio da Beograd i dalje smatra rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti jedinim važećim dokumentom UN koji mora da se poštuje, kao i da je formiranje zajednice srpskih opština obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma.

Dačić je još jednom pozvao na povratak dijalogu i odustajanje od jednostranih poteza, ističući da je trenutna politička atmosfera na Kosmetu takva da se čak i pomoć i solidarnost Srbije iskorišćava za brutalne napade i neprimjerene optužbe, što je osudila i čitava međunarodna zajednica.

On je naglasio da je dovođenje anticivilizacijskih taksi u vezu sa povlačenjem priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti samoproglašenog Kosova neprihvatljivo, pogotovo što prema sopstvenom priznanju, Priština svuda u svijetu aktivno lobira za priznanje takozvanog Kosova.

- U tome, kako sami kažu, imaju nesebičnu pomoć nekih od vas. Ako već od nas tražite da prekinemo sa kampanjom za povlačenje priznanja, nije li logično da najpre vi prestanete da lobirate u korist jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i da to isto zatražite od takozvanih kosovskih vlasti? - poručio je Dačić.

On je podsjetio da, kada se u februaru ove godine pojavila lažna vijest da je Јamajka priznala samoproglašeno Kosovo, predstavnici Prištine, uključujući Hašima Tačija i Badžeta Pacolija su zahvalili američkom kongresmenu Elitou Engelu za pomoć.

- Isti taj kongresmen Eliot Engel i senator Robert Menendez su 13. aprila uputili pismo američkom državnom sekretaru Majku Pompeu u kojem traže objašnjenje zašto SAD "nisu uvele Srbiji sankcije i aktivno izvršile pritisak da okonča svoje djelovanje u globalnoj kampanji povlačenja priznanja". Recite mi, da li ovakvi potezi doprinose stvaranju klime za nastavak dijaloga? Samo ako svi prestanu da lobiraju tako nešto se može tražiti i od Srbije - istakao je Dačić.

On je poručio da je Srbija nebrojeno puta, a posebno u proteklih godinu dana, izražavala snažnu posvećenost iznalaženju kompromisnog rješenja za pitanje Kosova i Metohije koje bi obezbjedilo trajni mir i stabilnost.

Dačić je istakao da je Srbija pokazivala spremnost da se do takvog rješenja dođe na način kojim nijedna strana ne bi dobila sve, ali bi dobila dovoljno da rešenje postane dugoročno i održivo.

- Na sve jednostrane i diskriminatorske akte privremenih insitutcija samouprave u Prištini, Srbija je reagovala odmjereno, ne uvodeći kontra-mjere i ponašajući se kao odgovoran partner, koji daje svoj doprinos stabilizaciji prilika i obezbjeđivanju uslova da se dijalog nesmetano odvija - rekao je Dačić.

On je naglasio da se Beograd nadao da oktobarski izbori na Kosovu i Metohiji i formiranje novih vlasti u februaru ove godine predstavljaju dobru priliku da privremene institucije samouprave u Prištini okrenu novi list u svom odnosu prema dijalogu, da konačno pokažu spremnost za razgovore i povuku spornu odluku o taksama zbog kojih je dijalog već duže vreme blokiran.

- Međutim, susreli smo sa još ekstremnijim stavovima i potpunom nespremnošću za dijalog, što se najbolje vidjelo u programu i odlukama vlade Aljbina Kurtija - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije istakao je da je odnos prema taksama koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i BiH, a koje su nanijele nemjerljivu političku i ekonomsku štetu ne samo Srbiji već i čitavom regionu, jasan pokazatelj odnosa Prištine prema dijalogu.

Dačić je zahvalio specijalnom izaslaniku predsjednika SAD ambasadoru Ričardu Grenelu za inicijativu i sve napore koje je uložio u postizanje dogovora i izrazio nadu da će i angažman EU uskoro dobiti "novi momentum" imenovanjem Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog između Beograda i Prištine i da će odmah nakon okončanja pandemije biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga.

- Od toga nas dijeli samo jedan korak Prištine, a to je ukidanje taksi i takozvanih recipročnih mjera koje potpuno negiraju i poništavaju sve što smo postigli u dijalogu u Briselu od 2012. godine do danas - poručio je Dačić.

On je poručio da je zarad zajedničke budućnosti budućnost, potrebno postupati odgovorno i reći da su najveće žrtve sukoba na Kosovu i Metohiji nedužni civili, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

- Ne možemo dozvoliti da jedna strana u potpunosti preuzme ulogu žrtve i negira zločine koji su činjeni protiv srpskog stanovništva - istakao je Dačić.

On je posebno naglasio da porodice žetelaca u Starom Grackom, ubijene djece u Goraždevcu, postradalih kod Radonjićkog jezera i u Klečki, kao i svako od onih 200.000 Srba koja je teroristička OVK protjerala sa Kosova i Metohije, od kojih je samo 1,9 odsto ostvarilo trajni povratak, a koji ni poslije više od 20 godina zbog bezbjednosti ne mogu da se vrate svojim domovima na Kosovu i Metohiji, takođe zaslužuju odgovore.

Dačić je stoga izrazio nadu da će rad Specijalnog suda za zločine na Kosovu i Metohiji doprineti dostizanju pravde za sve žrtve.

On je ukazao i da su prištinske vlasti, u trenucima kada se cijeli svijet suočava sa jednim od najvećih izazova u ovom vijeku, demonstrirale da za njih bezbjednost i životi ljudi nisu na prvom mjestu i da za njih ne postoji ništa važnije od toga ko će biti na vlasti.

- Najveće žrtve politike, koja ne pokazuje spremnost za kompromisno rješenje koje bi zadovoljilo interese i srpske i albanske strane, nisu političari već Srbi na Kosovu i Metohiji, koji se svakodnevno suočavaju sa fizičkim napadima, prijetnjama i porukama mržnje, ali isto tako i Albanci koji u ovoj situaciji hrle u Srbiju kako bi se liječili - rekao je Dačić.

On je naveo da su prištinski političari i u ovim teškim trenucima, svojim ponašanjem još jednom potvrdili ono što je svima jasno, ali neke od zemalja članica Savjeta bezbjednosti ne žele da priznaju, da projekat stvaranja takozvane "nezavisne države Kosovo" predstavlja veliku grešku dijela međunarodne zajednice i da se država ne može stvoriti jednostranom odlukom.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.