Šef diplomatije Srbije

Dačić: Sa opozicijom koja protestuje nema o čemu da se razgovara

08:48, 30.04.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Ivica Dačić, potpredsjednik vlade Srbije, šef diplomatije i lider socijalista kaže u intervjuu Kuriru da sa opozicijom koja protestuje nema o čemu da se razgovara.

On dodaje da bi najveći uspjeh samita u Berlinu bio kada bi Priština bila natjerana da povuče sve nerazumne odluke.

Upitan da komentariše poruku ministra Aleksandra Vulina da bi što prije trebalo ići na razgraničenje, podsjeća da je to u stvari njegova ideja, ali da je tada kada je on iznio mnogima izgledala neostvarivo i opasno.

"Nije ovde riječ o mom autorskom pravu, ja ga ne želim, već je riječ o jednom racionalnom i pragmatičnom rješenju, koje može da bude osnov za trajni i kompromisni dogovor Srba i Albanaca, a čime moće da bude zatvoren najveći i najdugovečniji konflikt na Balkanu", kazao je Dačić.

Lider socijalista kaže da bi za vladajući blok bio dobro da sada budu izbori, jer bi, navodi, oni time potvrdili i uvećali podršku u parlamentu, a to bi, uvjeren je, za građane značilo političku i ekonomsku stabilnost u naredne četiri godine.

- Bilo bi dobro i zbog toga da se konačno, ubjedljivo i na jedini legitiman način stavi tačka na ove proteste, čiji je cilj da u Srbiji pobude neku nestabilnost i da pokušaju da legitimišu vlast iako za to nemaju ni snage ni znanja - smatra Dačić.

Proteste opozicije i zahtjev za dijalogom ne vidi kao nešto realno, jer, kako kaže, ne zna o čemu bi s njima uopšte razgovarali.

"Ako je zahtjev da Vučić i ja odemo s vlasti, to ne može bez izbora, a oni na te izbore ne žele da izađu. Ponekad mi se čini da nemamo posla s odraslim i odgovornim ljudima, nego sa razmaženom djecom", kaže Dačić, koji liderima SzS posebno zasmeta što u nedostatku ideja prelaze sve granioce pristojnosti napadajući članove porodice političkog protivnika.

O tome zašto više niko ne pominje Zajednicu srpskih opština, da li izjavama o Miloševiću relativizuje prošlost, te kakav su značaj imali sušreti Vučića s kineskim i ruskim predsednikom, Dačić je govorio za plaznično izdanje Blica.

Kaže da su susreti s dvojicom svjetskih državnika u trenutku kad Srbiji predstoji težak period u vezi s Kosovo, izuzetno značajni, posebno što je riječ o najvećim podržavaocima srpske politike prema KiM.

"On su potvrdili privrženost dijalogu o KiM, rješenjima koja će biti u skladu sa međunarodnim pravom, a protiv pritisaka i jednostranih poteza, čemu je Priština sklona i u čemu ima očiglednu podršku Zapada. Bez Kine i Rusije Srbija bi odavno ostala bez ikakvog prava na Kosovo i Metohiju i bez ikakve šanse da se bori za svoje vitalne nacionalne interese", kazao je Dačić.

Upitan da li takvim susretima "stavljamo prsti u oko" partnerima u EU, Dačić kaže da bi mnoge članice EU slavile kada bi bile u prilici da njihovi lideri imali ovako učestale i plodne susrete sa Putinom i Si Đinpingom, kakve ima predsjednik Vučić, te zaključuje da ne treba da se obaziremo na takve komentare.

Kaže i da bismo bez Briselskog sporazuma odavno mogli da se oprostimo od Kosova, a da svi koji smatraju da je to bila greška treba da se vrate u period prije sporazuma i da pošteno kažu šta smo mogli za Kosovo da uradim tada, a šta možemo sad.

"Danas bez Srbije ne da nema rješenja za KIM, nego ne može biti nijednog sastanka na tu temu a da na njemu Srbija ne učestvuje i ne pita se", tvrdi Dačić i zaključuje da Briselski sporazum nije idealan, ali smatra da se njegovim prihvatanjem Srbija vratila za sto na kojem se odlučuje o Kosovu.