Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Rezolucija Kongresa vid pritiska na Beograd

  • 30.10.2019. 09:30

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da rezolucija kojom Predstavnički dom američkog Kongresa traži da bude riješen slučaj ubistva braće Bitići predstavlja vid pritiska na Srbiju.

"To jeste vid pritiska, ali to je kod nas kontraproduktivno", rekao je Dačić za RTS.

On je naveo da sa političkog aspekta rezolucija Predstavničkog doma neće dovesti do prekida odnosa sa SAD, ali da ovaj postupak pokazuje da oni ne odustaju.

Dačić kaže da ubistvo braće Bitići jeste težak zločin i počinioci treba da budu kažnjeni, ali da to ko je odgovoran nikako nije pitanje političke odluke, navodeći da ne postoji nijedan dokaz ko su počinioci, ko je nalogodavac, a ne postoji ni motiv.

On je podsjetio da je u Srbiju dolazio i tim FBI koji je razgovarao sa svjedocima, koje je ispitalo i srpsko tužilaštvo, i ukazao na činjenicu da braća Bitići u Srbiju nisu došli kao turisti, već kao borci terorističke OVK.

"Oni su bili u sastavu takozvane atlantske brigade koju je činilo 400 američkih državljana albanskog porekla, a porodica Bitići je dala 500.000 dolara donacije OVK pre početka rata", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, kada američki državljani odu u "Islamsku državu" ili "Al kaidu" onda su oni za Amerikance teroristi, a kada dođu u OVK koja je bila na listi terorističkih organizacija onda su samo američki državljani.

Dačić je naglasio da su Srbi odavno navikli da njihove žrtve neće biti jednako vrednovane kao neke druge.

"Učinili smo sve što se od nas tražilo što se tiče Haškog tribunala. To su dvostruki aršini", rekao je Dačić.

Predstavnički dom Kongresa SAD donio je odluku da prvi usvoji rezoluciju kojom od Srbije zahtijeva da riješi slučaj ubistva trojice braće Bitići - Ilira, Agrona i Mehmeta iz 1999. godine.

U tom dokumentu se navodi da od napretka u rješavanju tog slučaja treba da zavisi razvoj odnosa SAD. 
 

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина